Home » Авторски страници

Граждани, пострадали от порочни съдебни производства. Брифинг в БТА

2020.06.30 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Скрийншот от видео на БТА

Днес в Пресклуба на БТА в София се състоя пресконференция на граждани, пострадали от порочни съдебни производства и частни съдебни изпълнители в България. Според тях става дума за системен проблем, свързан със заповедното производство в страната, който продължава да се пренебрегва. Повечето участници в брифинга носеха документи по казусите, от които са били засегнати.

“Това е правосъдие, обърнато с краката нагоре” – каза на пресконференцията Ивайло Илиев. И цитира конкретни текстове от Гражданско-процесуалния кодекс. “Нещата са страшни и са добили нечовешки размери. В София например, от Софийски районен съд, по официални данни от 2008 г. досега са издадени 593 685 заповеди за изпълнения.” – добави той. Според него, почти всички от тези заповеди са нищожни. “Няма незамесена институция. Всички са в играта и всички бездействат” – заяви г-н Илиев.

Ралица Стоянова, която е психолог и в качеството си на такъв участва в брифинга, каза, че е чула много тъжни и безнадеждни човешки истории. Има хора, които дълги години водят деца. “Потърпевшите са представени пред свършен факт – заплашени са, че всичко може да им бъде отнето. Хората споделят, че в по-честия случай не могат да имат доверие на юристите, към които се обръщат. Те губят доверие в институциите. Защо частни съдебни изпълнители, а не държавни, защо закрито съдебно заседание, а не открито, изобщо много е трудно за тези хора” – каза г-жа Стоянова. “Такива събития са травматични за човека, водят до безнадежност, смущения в съня, настроенито, апетита, той започва сякаш да наблюдава събитията отстрани… Тези хора губят чувството си за сигурност, губят доверие и в хората около себе си, към които се обръщат. Така страдат цели семейства. Не съм юрист, но такива действия са престъпни, античовешки” – добави тя.

Рени Михайлова каза на брифинга, че се срещнала със съдебната система през 2016 г., когато е подала искове за нарушения на европейското право в България. Те са свързани според нея с АПК, ГПК и цялата съдебна система. “Нарушават се принципът на равностойност и принципът на ефективност. Какво виждаме в заповедното производство? Че едната страна е привилегирована” – каза г-жа Михайлова. “Водихме дело срещу Народното събрание, за това, че не издава нормални закони, чрез които правата на гражданите да са защитени. И срещу ВКС, срещу ВАС, че вместо да имат уеднаквена практика, те създават порочни практики и не се съобразяват с практиката на ЕС.” – каза още тя. “Висшият съдебен съдебен съвет не е избран, съгласно международното право. Той е една институция, която е обвързана. По същия начин е и за прокуратурата.” – заяви Михайлова.

Тя оповести на брифинга идеята за Граждански върховед съд, т.е. съд, съставен от граждани, в полза на суверенитета на българския народ. “Това ще започне с петиция за еволюция на народа към неговия суверенитет” – добави тя.

В прескоференцията участва и Артьом Пестимянников, гражданин на Руската федерация, който живее в България. Той каза, че неговата майка е пострадала от заповедното производство, а той – от полицейски произвол. “Проблемът не е само в правосъдната система, а във всички ешалони на властта. Законодателната, изпълнителната и съдебната власт са се превърнали в една узаконена мафия. Налагат се античовешки закони. Съдилища отсъждат в полза на институции и корпорации. Полицията защитава правата на овластените. Редовият гражданин е лишен от защита. Видимо е, че помощ може да търсим само от себе си или от добросъвестни институции на международно ниво, въпреки че много от тях също са зависими от световната финансово-олигархична система. Време е честните, добросъвестни граждани да се обединим” – каза Пестимянников.

Пенка Цекова, която, по думите на г-н Илиев, месеци наред е протестирала пред Софийски градски съд, каза на брифинга, че т.нар. имунитет на съдиите се е “изродил в престъпни действия и тежка злоупотреба с властта”. “Смятам, че трябва да се говори с имена” – каза тя. И спомена “председателя на СГС, който слага чадър над престъпленията, и зам.-председателката на СГС, която ги извършва”. Г-жа Цекова каза още, че през 2013 г. срещу нея е било заведено “поръчкаво дело, с фалшива частна скица, да се отнеме, да се открадне от имота ми, по несъществуващ регулационен план, да се бутне държавен документ, кадастралната карта”. Делото било от 10 години, като през последната година нещата ескалирали. Г-жа Цекова заяви, че: “Стела Кацарова, зам.-председател на СГС, чрез ръчно манипулиране на компютъра назначава незаконни съдии, нарушава изконното право на всеки гражданин да бъде съден от независим съд и независими съдии. В това дело са отведени сигурно 15 съдии, тя връща отведени съдии, които са се отвели заради пристрастие към ищците, като не ги подава на компютъра като отведени. И чука на компютъра, докато ги върне. От една година избира три незаконни състава. Понеже аз давам отпор, те се отвеждат. В момента нямам съдебен състав. Пиша на председателя на СГС. На председателя или не му пука, или е съучастник. И това го правят точно, когато се върши одитът. Когато цяла България гърми, че има манипулация на компютърната система”.

Соня Ковачева каза на брифинга, че от 2012 г. са започнали заповедни производства срещу нея. (Става дума за дела на Топлофикация.) “Общото за всички действия на съдебната система е децивилизация на обществото. Това е, дами и господа, крайният резултат от действията на съдии, прокурори, адвокати.” – заяви тя. “Моите колеги по съдба не контролират тези, на които плащат да ги защитават. Ищецът, адвокаът и съдията воюват срещу нарочения за длъжник.” Тя каза още, че председателят на СГС укривал сигнал по нейното дело.

Юлия Георгиева каза на брифинга, че е била осъдена още на първа инстанция, с влязло в сила решение, за което тя впоследстиве много късно разбрала. Нейният случай бил заради хотелски комплекс на морето. “Напоследък е много лесно по законен път да съсипеш бизнеса на човека и да му вземеш всичко; даже и това, което няма. След като беше описан имотът, беше предложен на един, втори, трети търг. Накрая се е появи едно лице, само един участник в търга, което заплати 10 %. Тръгнах с възражения; няма инстанция, която да не съм посетила. Но всичко е в защита на ЧСИ” – каза г-жа Георгиева. Сметката в банката й била запорирана. Една година тя се опитвала да прехвърли запора върху заплатата си, а не върху банковата си сметка. “Лихвите за мен продължиха да текат, а дали ЧСИ не е взело 200 хил. лв. лихви за тези три месеца? На всичкото отгоре, вече година и половина не знам къде ми отиват парите от заплатата. Снощи проверих на сайта на банката, последното преведено е от 19 март 2019 г.” – сподели тя.

Друга участничка в брифинга, представена с малко си име, Нели, сподели, че била осъдена не по заповедно производство, а по исков процес, в който не е участвала. “Осъдена съм с осъдително решение, без да съм длъжник. Набедена и конституиарана за длъжник от съда, включително СГС, Апелативен съд и ВКС. От 2007 г., 13 години водя съдебна битка, въвлечена съм в мафиотски процес. ЧСИ ми продаде несеквестируем дял до хотел “Плиска”, апартамент от 90 квадрата. Сезирани са всички институции, от 2011 г. се борих в прокуратурата. Не осъдиха измамницата, но тя почина. От 2015 г. се боря с ЧСИ Ангел Петров, който продаде несеквистируемия ми дял, без изпълняемо право, с фалшив изпълнитен лист” – заяви Нели. Тя каза още, че чак сега е била информирана, че е образувано досъдебно производство срещу магистрати, по сигнал, подаден от нея. “Едни и същи съдии са ме осъдили и по моите жалби същите съдии отказват да ми дадат справедливост” – добави тя.

Михаил Коцев каза на брифинга, че се бори от 19 години с корупцията сред съдии, прокурори, съдебни изпълнители и пр. “Те действат като организирана престъпна група, като мафия. Осъден съм за кредит, който не съм получил. Невъзможно е да се защитим, защото всички те, както вече казах, действат като организирана престъпна група” – заяви той.

Запис от пресконференцията може да се види в сайта на БТА.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.