Home » Авторски страници

Представяне в София на „Българските общности в Западните Балкани“, т. I

2020.06.21 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Скрийншот от видео на БТА

На 19 юни т.г., на пресконференция в БТА, бе представена книгата на доцент д-р Спас Ташев „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913 – 2019). Том I. Албания“, издание на ИК „Орбел“.

За уникалното приносно научно изследване говориха вицепрезидентът на Р. България Илияна Йотова, евродепутатът Андрей Ковачев, спомоществовател на изданието, доцент д-р Ана Кочева, както и д-р Милен Врабевски.

ИК „Орбел“ подготвя отпечатването на книгата и на английски и албански език.

Доцент д-р Спас Ташев усилено работи върху втория том на „Българските общности в Западните Балкани“ – за българите в Сърбия и Косово.

Излезлият първи том на книгата може да се намери на щанда на издателство „Орбел“ в книжна борса „Болид“. Тел. +359 883 22 71 71. Изданието се разпространява безплатно.

 

Цанко Серафимов

Истината винаги побеждава и книгата е едно доказателство за това, че ние желаем да се преодолеят негативите от миналото. За това настоя българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП, д-р Андрей Ковачев, на пресконференция в БТА, на която бе представена книгата на доц. д-р Спас Ташев „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913 – 2019). Том 1. Албания„.

Той похвали доц. Спас Ташев за книгата му „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913 – 2019). Том 1. Албания“.

Книгата е посветена на българите в Албания, като за първи път са изследвани процесите след края на Втората световна война. Представени са различни статистики, чрез които се проследява демографското развитие в миналото и днес на всички отделни селища, в които българите в Албания живеят компактно.

По думите му България не е забравила своите сънародници и подава ръка към тях. Връзката с прародината не може да бъде заличавана и обект на дискриминация, обект на някакъв вид омраза, която е била наслагвана в последните 60-70 години, каза още Андрей Ковачев.
Според него това е истината, която се опитваме да обясним на колегите от Република Северна Македония.

„Аз и моите колеги ще продължим да отстояваме истината – не от гледната точка на някакъв национализъм или нещо, което искаме да поставим като наше виждане, а защото е точно справедливо и такова е разбирането на демокрацията“, подчерта Ковачев.

Към евродепутата се обръщат много наши общности от Сърбия, Косово, Молдова, Украйна, Северна Македония, които се сблъскват с много проблеми за българско гражданство. За мен е важно, когато получат нашите сънародници българско гражданство, да има акт и институционална памет при получаването му, настоя Андрей Ковачев.

Никой на сила не е казал нашите сънародници да вземат българско гражданство, а те сами са го казали, че имат български произход.

Всички негативни последици от минали епохи да бъдат преодолени и ръка за ръка, заедно със Западните Балкани, да бъдем в Европейския съюз, настоя Ковачев.

 

Евродепутати ГЕРБ/ЕНП

–––––––––––––––––––––

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

„Авторът на изследването за българските общности в Албания доц. Спас Ташев обясни, че българската общност в Албания е може би най-добре съхранена, не само по отношение на самосъзнанието, но и по етнографски характеристики като носия, фолклор, диалект и затова е необятно поле за изследване от различни клонове на българската наука. Българите в Албания са една от най-древните задгранични общности, чието начало е още от създаването на българската държава на Балканите. Той добави, че основната част от изследването започва от 1913 година, когато се формира албанската държава, и обхваща периода до миналата година. Авторът е издирил и анализирал документи и статистически данни, голяма част от които са слабо известни или дори непознати до този момент на българската наука. Той проследява промените в числеността на българското население в Албания за периода, анализира и политическите фактори, оказващи влияние на динамиката на този процес, посочва и проблемите на българската общност в съвременността.“ – пише БТА в материал за представянето на книгата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.