Home » Авторски страници, българи зад граница

Обръщение на Дружество „Св. св. Кирил и Методий“ – Болград

2020.06.21 Няма коментари
Spread the love

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ! РОДОЛЮБЦИ!

За първи път в историята на бесарабските българи, в историята на самата държава България, сънародниците в Болградско получиха официална подкрепа от страна на българския народ, българските държавни институции. Борбите на болградчани за собственната идентичност имат дълга история от два века. Различни държави тук винаги са имали една цел – да пречупят българския дух, да наложат своята воля.

През 1991 година Болградски район се самоопредели, като на референдума за независима Украйна гласува за Болградски национален окръг с 83 на 100 „За“. Град Болград показа два века борбеност и всеотдайност за свои права и свободи. Пример за всички българи в региона е желанието днес да се запази, като крепост на българщината тук, да е град за всички свободни граждани, независимо от происход. Сърцето на българите в Бесарабия е в този град. Тук е бил и ще остане центърът за консолидация на всички нашите сънародници и в бъдеще.

Административната реформа в Украйна за съжаление демонстрира и драматични явления. Пътната карта, според която би трябвало новата административна граница на Болградски район да повтаря старите граници на предполагаеми за ликвидация райони, предизвика противоречия и противопоставяне в региона. Сложилата се административна власт на предполагаеми за обединение Арцизски и Тарутински район с Болградско, представители и работници на държавни структури и институции, обикновени провокатори от различни държави чрез манипулации и с лъжи противопоставиха жителите на региона. Те организираха антибългарски акции с оскърбителни за България викове и требвания.

Това отново постави под въпрос ще остане ли Болградски район като административна единица изобщо. Ще остане ли историческата българска общност като цяло в Болградски район днес, зависи от дипломатическите усилия на Република България, във взаимодействие с държавните институции на Украйна. Времето за нас се сгъсти. Това, което е било възможно днес, утре ще е късно. Съществува опасност Болградския район с предимно българско население в Украйна да бъде ликвидиран. Желанието на Република България за подпомагане на Болградско да се развива икономически, културно, в общоевропейско пространство, да е мост за сътрудничество и приятелство с Украйна, е най-голямата надежда за всички нас, пазещи родното във сърцата си.

Ние, носещи гордо името българи, членове на културно-просветни организации, депутати на Болградски районен Съвет, граждани на град Болград и Болградски район благодарим за подкрепата в усилията ни по запазване на Болградски район. За нас е свято – Единението Прави Силата.

Съвет на дружеството,

Председател на дружеството Иван Половнюк
Секретар на дружеството Димитър Кружков

–––––––––––––––––––––––––––-

* Обръщението в оригинал – 20.06.20 – Обръщение

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.