Home » Авторски страници, българи зад граница

Материали, създадени от БГ училища в чужбина по европейски проект

2020.03.17 Няма коментари
Spread the love

Материали, съдадени от четири български задгранични училища, намиращи се съответно в Париж, Будапеща, Дъблин и Прага, в рамките на проекта “Традиционни пролетни празници в Европа” “Еразъм +”, 2014-2016 г. Разработените от тeзи училища материали, които са на пет езика, могат да са полезни и за други български училища в чужбина. Те могат да послужат и на учениците да представят българските празници на техни съученици от местните училища.

————————————————————————————

“ПРОЛЕТ НАД ЕВРОПА”

Сборник от ученически творби по проекта
„Традиционни пролетни празници в Европа“ – “Еразъм+”, 2014–2016 година

В продължение на две години учениците от четири европейски училища, в които се изучава български език – училище „Кирил и Методий“, включващо детска градина „Зайченцето бяло“ в Париж, БСОУ „Д-р Петър Берон“ в Прага, Българско училище за роден език в Будапеща и училище за български език „Азбука“ в Дъблин – работиха под ръководството на техните учители. В продължение на две години те изучаваха българските пролетни традиции като част от техните дълбоки корени, но също така и традициите на страната, в която живеят, а благодарение на проведения обмен между училища – и традициите на останалите три партньорски страни. В същото време те обогатяваха и познанията си по български език – езикът на този проект, езикът, на който те общуваха помежду си – представяха творбите си, пяха песни, рецитираха стихотворения, пресъздаваха традициите или участваха в тях, езикът, на който проведоха незабравими срещи, запознанства, езикът, на който изразяваха емоциите си, възхищението си, чувствата си. Езикът, на който откриха нови култури и нови хоризонти.

Сборникът от ученически творби е плод на усилията на учениците, положени в изучаването на традиционните пролетни празници и на изучаването на българския език.

Понятието традиционни пролетни празници се разбира в широк смисъл. То включва както празниците, свързани с фолклорните или религиозни традиции, така и тези, възникнали в наши дни, но превърнали се в традиция за съответната страна.

Творбите отразяват чувствителността, индивидуалната творческа нагласа на авторите в зависимост от възрастта и нивото им на владеене на български език. Създадени в рамките на вътрешноучилищни конкурси, оценени и класирани от учители, родители и ученици, публикуването на творбите в настоящия сборник e награда за труда, усилията и таланта на нашите ученици.

ПЕДАГОГИЧЕСКО ПОМАГАЛО

Педагогическият наръчник е изработен също в рамките на проекта „Традиционни пролетни празници в Европа“ на програмата “Еразъм +”, от преподавателските екипи на четирите български училища, партньори по този проект.

Този проект е истинско предизвикателство за преподавателите. Развиващи дейността си в чуждоезикова среда, четирите учебни заведения имат за цел да запазят и популяризират един от считаните за рядък език в Европа – българския. В продължение на две години преподавателите експериментират различни методи и подходи, целящи да обогатят знанията на учениците по темата на проекта. Предвид факта, че партньорите са училища, в които се преподава български език, намиращи се в четири европейски столици, работата по проекта се насочи към изучаването не само на българските традиционни пролетни празници, но и на пролетните празници на страните, в които се намират училищата. В същото време преподавателите по български език и литература се придържат към изискванията на официалните учебни програми на МОН, както и се съобразяват със спецификата на обучението във всяко училище, произтичаща от особеностите на учениците – различно ниво на владеене на български език.

Не на последно място, предизвикателство е и възпитателната цел на проекта – възпитаване на учениците в духа на българската, но и на европейската ценностна система.

Целите на настоящия наръчник са едновременно скромни и амбициозни. Той е предназначен за всички, които работят в областта на преподаването на български език. Чрез него се споделят добри практики с преподавателите в чужбина, които извършват обучение по български език като роден или чужд. Той може да послужи за насърчение и пример за използване на народните традиции за разнообразяване на методите на преподаване. В същото време партньорските екипи се надяват, че сборникът може да даде интересни идеи на автори на учебни помагала, на методики и ръководства за преподаване на български език в чужбина и др.

Сборникът включва две части.

В първата част са предложени избрани уроци, илюстриращи работата на преподавателите по темата на проекта.

Във втората част е представена система за оценяване на педагогическата работа и усвояването на знанията в рамките на проекта. Оценяването се прави на три различни етапа от проекта и за различните нива на учениците.

Наръчникът е създаден в помощ на преподавателите, в рамките на тяхната педагогическа работа. Материалите могат да бъдат използвани така, както са предложени, или да бъдат адаптирани в зависимост от нуждите и спецификите на обучението. Те могат да послужат като модел за реализиране на други образователни проекти и работа по други тематики.

 

Рrolet-nad-evropa.eu

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.