Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи от двете страни на границата почетоха паметта на Левски в Босилеград

2020.02.21 Няма коментари
Spread the love

КИЦ „Босилеград”, Столична община – Дирекция “Култура” и Граждански комитет „Западни покрайнини” отбелязаха 147 години от гибелта на Левски и 15 години от откриването на паметника на Левски в Босилеград.

Културната част от програмата започна на 19 декември, от 14,00 часа, в салона на КИЦ-а. Председателят Иван Николов поздрави гостите и вдъхновено говори за значението на името и делото на Левски, и отново рязко се разграничи от общинските власти „…които не разбират и вътрешно не приемат Левски, които го предадоха и го злоупотребиха за евтин политически пиар, и които правят фалшиви поклони с фалшиви цветя пред неговия бюст-паметник, а същевременно честват Деня на освобождението на Босилеград от „българските фашистки окупатори”.

Николов припомни и за другите отворени въпроси, които в последните три години изостриха отношенията между КИЦ „Босилеград” и Община Босилеградпаметната плоча за жертвите на Босилеградския погром, обучението на майчин език, идеологическите названия на улиците „Йосип Броз Тито” и „Георги Димитров”, свободата на словото, правата на човека, демокрацията, свободното движение на хора, стоки, идеи и капитали през границата и пр.

В едночасовата културна програма режисьорът Стефан Джамбазов представи и прожектира 20-минутен документален филм „Левски и ние”. Филмът е заснет през 1987 г. и е бил забранен от тогавашната комунистическа власт.

Хор „България”, под диригентството на маестро Валентин Бобевски, блестящо изпълни известни български родолюбиви песни.

След това шествието се отправи към паметника на Левски, където консулите Илия Бонджолов и Петър Данов поднесоха венец от името на Генералното консулство на Р. България в Ниш.

.

КИЦ “Босилеград”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.