Home » Авторски страници, българи зад граница

Генералният консул Иван Анчев връчи на Луис Нарваес почетен знак на АБУЧ

2019.12.11 Няма коментари
Spread the love

На 9 декември 2019 г., в офиса на Генералното консулство на Р. България в Чикаго, генералният консул, г-н Иван Анчев, в присъствието на председателя на борда на директорите на Българско училище “Джон Атанасов” в Чикаго, г-н Радослав Ставрев, връчи почетен плакет и благодарствена грамота на господин Луис Нарваес, директор в направление “Стратегически проекти” в офиса за езиково и културно обучение в администрацията на държавните училища в Чикаго – Chicago Public Schools. Отличителните награди са от името на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), чийто съучредител и член е БУ “Джон Атанасов” в Чикаго.

Г-н Нарваес се удостоява с тези отличия, в знак на почит и благодарност за оказаното съдействие за включването на българския език в програмата “Печат за двуезичност”, чрез оценъчната система на Департамента за езиково обучение (ДЕО) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и за изключителната му подкрепа и съдействие за запазване на българския език и съхранението на културни ценности в Чикаго.

След упоритите съвместни действия от страна на генералния консул в Чикаго – г-н Иван Анчев, на членовете на Управителния съвет на АБУЧ в Чикаго, г-жа Боянка Иванова и г-жа Мария Лабова, както и на местните образователни институции в щата Илинойс, от пролетта на 2017 г. българският език е признат в американската образователна система с включването му в програмата Seal of Biliteracy, чрез тестовата система на ДЕО към СУ “Св. Климент Охридски”.

Оттогава до днес са проведени 6 изпитни сесии и над 120 българчета са издържали теста, в резултат на което са получили Seal of Biliteracy in Bulgarian (Печат за двуезичност с български език) върху американските им дипломи.

Наред с генералния ни консул в Чикаго, в общите усилия за признаването на българския език в САЩ се включиха и вторият секретар към посолството ни във Вашингтон, г-жа Даниела Сиракова, както и българското Министерство на образованието и науката, за да може днес българчетата от над 11 щата на САЩ да имат възможност да получат Печата за двуезичност с български език, който носи редица предимства в бъдещата им образователна и професионална реализация.

За нашите сънародници в САЩ г-н Анчев е един от силните български дипломати, който е приел като своя лична кауза съхранението на националните ценности и родния ни език зад граница. Той е един от най-ревностните пазители на единението на българските общности в САЩ, около мисията за запазване на родовата ни памет и разпространението на постиженията на националния ни потенциал зад граница във всички области на науката и изкуството. Тази негова отдаденост го прави най-желан гост в българските общности в САЩ и един от най-добрите приятели на Асоциацията на българските училища в чужбина.

В словото си по време на кратката церемония за връчване на отличията г-н Анчев каза:

“Изказвам благодарност към Вас, г-н Нарваес, от името на българската общност в Чикаго и Средния Запад на САЩ, за включването през 2017 г. на теста по български език сред езиците на Печата за двуезичност. По този начин българските деца в САЩ имат още по-голям стимул за изучаване на майчиния си език, виждайки, че това им отваря нови академични хоризонти. Радваме се на отличното взаимодействие между българското генерално консулство в Чикаго и американските образователни власти. Това сътрудничество е в полза на българските деца, на българските училища, в полза е и на двата народа”.

На награждаването от страна на г-н Нарваес присъстваха членове на семейството му.

Щастливи сме, че националната кауза за съхранението на българския език и родната ни култура по света печели все повече привърженици, прескача държавни граници, дори и континенти.

 

От името на УС на АБУЧ,

д-р Ирина Ботева-Владикова,
председател на АБУЧ

Виена, Австрия
10.12.2019 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.