Home » Авторски страници

Представяне в Рим на “Анабел и облаци под слънцето”

2019.12.04 Няма коментари
Spread the love

“АНАБЕЛ И ОБЛАЦИ ПОД СЛЪНЦЕТО” –

Представяне на поетичния сборник на Анна Мария Петрова-Гюзелева,

публикуван от FNG Art in Life Editore

Анна Мария Петрова-Гюзелева

На 27 ноември 2019 г., в театралната зала на FUIS – Италианската обединена федерация на писателите, в сърцето на италианската столица Рим, се състоя представяне на новата поетична антология на Анна Мария Петрова-Гюзелева – “Анабел и облаци под слънцето”, публикувана от FNG Art in Life Editore.

Сборникът, в който авторката споделя с читателите пътеките, отблясъците на живота и размислите, събрани в своеобразна лична поетична антология, обхващаща периода от последните 40 години в нейния художествен и артистичен живот. Книгата е обогатена с фотографии в роли, интерпретирани от авторката в дългогодишната ѝ дейност на актриса и продуцент в италианското и българското кино. Предговорът е на проф. Карло ди Лието, послесловът – на проф. Валтер Мауро и други светила в италианската литература. Тазгодишното издание комбинира стихове в италиански оригинал (голямата част) с първата част от стихотворения, преведени от български език в хронологичен ред, с безценното сътрудничество на знаменития българист проф. Джузепе Дел’Агата, дългогодишен професор в университета на Пиза, Италия.

Изданието получи награда за поезия на Литературния конкурс „Сполето фестивал Art 2019“ в прочутия артистичен град Сполето.

Новото издание е посветено на артистичния юбилей на неговата авторка и на 140 години от началото на дипломатическите отношения между България и Италия. То е подкрепено от Фондация „Никола Гюзелев“, Биенале „Артемидия“ в Рим, БАНИ – Българска академия на науките и изкуствата, Адриа Филм Интернешънъл и е под патронажа на Посланика на България в Рим Н.П. Тодор Стоянов.

Поетичната вечер бе открита от проф. Карло Ди Лието (писател, критик, професор по литература), който представи авторката по изключителен начин, свързвайки името ѝ с едни от най значимите имена в италианската поезия – Леопарди и Катулло. Координирана от проф. Джузепе Натале Роси (президент на FUIS) и от издателя Серджо Каривале от FNG Art in Life Editore, като и от журналистката и режисьорка Мария Пия Чаги, вечерта продължи с думите на авторката Анна Мария Гюзелева, която представи пред публиката някои от новите си стихове, свързани с личния ѝ артистичен юбилей. Анна Мария не забрави да отдаде почит на своя скъп колега и приятел, който току-що ни напусна, прекрасния актьор Стефан Данаилов, с който бе играла в прочутия италиански сериал “Октопод 7” на режисьора Луиджи Перели, и който е почитан и от италианските си колеги.

Поетичната вечер завърши сред книги, в сърдечни приятелски разговорки на чаша българско вино от мелнишкия масиф, придружено с леки закуски от италианското кулинарно изкуство.

 

FNG Art in Life Editore

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.