Home » Авторски страници, българи зад граница

В Тирана ще започне XV Световна среща на българските медии

2019.11.22 Няма коментари
Spread the love

Какво вече информирахме (вж. тук), XV Световна среща на българските медии ще се проведе в Тирана, Албания. Темата на тазгодишната медийна среща, организирана от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света, е “Медии и национални приоритети”. Основни партньори на форума са Албанската телеграфна агенция и Албанското радио и телевизия. Участниците в срещата – представители на български медии от различни страни и континенти, ще пристигнат в Тирана днес вечерта и ще си тръгнат от столицата на Албания на 25 ноември.

Официалното откриване на срещата е на 23 ноември, събота, от 10.30 часа местно време, в Концертна зала към Православната катедрала „Възкресение Христово” (Katedralja Othodokse” Ringjallja e Krishtit) в Тирана. На откриването ще бъдат министърът на туризма Николина Ангелкова, генералният директор на БТА Максим Минчев, българският посланик в Тирана Момчил Райчевски, акад. Антон Дончев и др. Ще има музикален поздрав от българската общност в Тирана.

В първия работен ден на срещата, от 12.15 часа, в зала Metropol на хотел International в Тирана (Tirana City Center), ще бъде прожектиран филмът „Купете си надежда“ на режисьора Галина Кралева, който е за българската художничка от албански произход Лика Янко.

Първият панел на срещата ще бъде на тема “Какво се случи между Четиринадесетата и Петнадесетата медийна среща?” – по нея ще говори Максим Минчев, председател на Асоциацията на българските медии по света и генерален директор на БТА.

Вторият панел е на тема “Националните приоритети на България и как се променяха през трите десетилетия на прехода?”, модериран от Кирил Вълчев от Дарик радио. В панела ще участват акад. Антон Дончев, проф. Михаил Неделчев, Десислава Тальокова от Фондация „Америка за България“, Мартин Захариев – зам.-председател на Националния борд по туризъм и член на Общинския съвет на БНТ, екминистърът на културата Владимир Пенев, депутатът и член на Комисията по политиките за българите в чужбина в НС Тома Биков*, депутати от Комисията по културата и медиите и др.

Третият панел е на тема “Медии и политика – влияние на медиите върху политическия избор”, с модератор доц. Георги Лозанов. В панела ще вземат участие проф. Петър Стоянович – ексминистър на културата, историк в БАН; социалният антрополог Харалан Александров, директорът на Програма “Христо Ботев” в БНР Кирил Калев, Тома Биков, Радослава Чеканска, Иван Ченчев, Чавдар Велинов, Красимир Богданов, депутати от Комисията по културата и медиите в НС.

На 23-ти вечерта ще има прием от посланика на Р. България в Албания Момчил Райчевски.

За втория работен ден на срещата, 24 ноември, неделя, е насрочен четвъртият панел, който е на тема “Туризмът – стратегии на привличане”, с модератор Харалан Александров. Ще участват министър Ангелкова, Радосвет Радев – председател на БСК, Румен Марков – управител на Large Infrastructure Projects Ltd., Мартин Захариев и др.

Петият панел е на тема “Право на информация. Трансформации на медийните бизнесмодели след „бума” на безплатно съдържание”, с модератор Ива Дойчинова от БНР. Ще участват доц. Георги Лозанов, Камен Алексиев от Резон Медиа, Розита Еленова от СЕМ, Ясен Дараков – гл. редактор на БГ Войс – Чикаго, Йосиф Давидов от „Нова дума“ – Испания, Иван Цанков от Интернет радио „Моята България“ – Аржентина и др.

Изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Слава Иванова ще връчи традиционната награда на фонда „За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина”.

Основателят на EuroChicago.com Петър Стаматов ще представи накратко четвъртия литературен сборник с творби на български автори от различни континенти, публикувани в нашия сайт – “Хоро над Тирол”, който излезе от печат тази година. (Книгата в pdf формат, както и другите три литературни сборника с творби на български автори от България и света – “Черга пъстроцветна” /2016/, “Часовниковата кула” /2017/ и “Читател до поискване” /2018/- могат да бъдат изтеглени и прочетени от онлайн книжарницата към сайта ни.)

Последният, шести панел от срещата ще е на тема “Медии и култура – Загиват ли културните формати?”, с модератор Даниела Горчева от сп. „Диалог“ – Холандия. Ще участват проф. Михаил Неделчев, Петър Стоянович, доц. Георги Лозанов и др.

На закриването на срещата в късния следобед на 24 ноември ще говори отново генералният директор на БТА Максим Минчев. Вечерта в хотела участниците в срещата ще бъдат поздравени с изпълнение на джаз-формация „София-Тирана”. Теодосий Спасов (България, кавал) и Дритан Хекурани (Албания, бас китара) ще свирят заедно за тях.

Инициативата за срещи от такъв вид срещи започна през 2005 г. в София, с благородната идея да събира на едно място представители на българските задгранични медии, както и техни колеги от България. Последваха форумите в Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев и Скопие, за да се стигне до предстоящия, пореден медиен форум в Тирана.

Желаем успех на XV Световна среща на българските медии!

 

————————————————————————————–

*Бел. ред.: На въпрос от нашето издание, зададен наскоро, дали би подкрепил предложение за подпомагане на БГ организации и медии зад граница, внесено в НС преди второто четене на Закона за Държавния бюджет (вж. тук), депутатът Тома Биков отговори, че то няма да мине. Съжаляваме за това отношение от страна на член на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС и бивш колега журналист към този въпрос, по който българската държава, за разлика от други страни, години наред не направи нищо.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.