Home » Авторски страници

Сигнал за кариери и незаконно сметище край р. Огоста

2019.11.21 Няма коментари
Spread the love

Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” и Национално движение „Екогласност“ са изпратили сигнал до Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и главния прокурор на Р. България, за проверка на две кариери за изземане на баластра, едната от които и с незаконно сметище на птичи отпадъци. Кариерите се намират край р. Огоста, в землището на Община Монтана. Следва съдържанието на сигнала.

 

До Министерство на околната среда и водите
До Басейнова дирекция „Дунавски район“
До Главен прокурор на Република България

СИГНАЛ

Петър Пенчев – член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност”, адрес за кореспонденция… (б.р.: следват точен адрес, телефон и имейл)

Относно: Проверка на две кариери за изземане на баластра, на едната и незаконно сметище на птичи отпадъци, край река Огоста в землището на Община Монтана

Уважаеми господа,

Бихме искали да привлечем Вашето внимание с искане за назначаване на проверка на две кариери за изземане на баластра край река Огоста в землището на Община Монтана.

Прилагаме документални снимки, както следва:

1.За кариера край река Огоста, непосредствено под Пречиствателната станция за отпадни води, разкрита по време на строителството на Околовръстния път на гр. Монтана:

1.1. Снимки 1 и 2 – скорошни изкопни работи;

1.2. Снимки 3 и 4 – ландшафт след изкопните работи от Фирма „Трейс“ по време на строителството на Околовръстния път на гр. Монтана;

1.3. Снимка 5 – материал от същата близка кариера, насипан при изграждането на посочения път от Фирма „Трейс“;

1.4. Снимка 6 – незаконно сметище на битови отпадъци на терена на същата кариера;

1.5. Снимки 7 и 8 – незаконно загробване на пилешки отпадъци на терена на същата кариера.

2. За новоразположена кариера в коритото на река Огоста, непосредствено над концесионната кариера за преработка и добив на баластра от мястото на „Драгата“, но изземваща вече само баластра от коритото на река Огоста – под моста над реката, намиращ се срещу входящия път към с. Горно Церовене. Тази баластра се извозва за обработка до старата Пресевна инсталация, която е обработвала доскоро само материал от разрешеното с концесия място на „Драгата“ (но добивът на същия вече е нерентабилен, поради продължителното в изминалите години пълно изземване и обработка от лесните за добив приповърхностни пластове) – снимки 9, 10 и 11.

НАСТОЯВАМЕ за проверка на наличието на изискуемите процедури за подобни дейности, по реда на Закона за водите и Закона за опазване на околната среда.

Приложение: Снимки – 11 броя, съгласно текста.

 

С уважение,

Инженер-математик Петър Пенчев

член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” –
носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”
и зам-председател на Национално движение „Екогласност”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.