Home » Авторски страници, история, политика

Ден на Западните покрайнини. Конференция в София

2019.11.04 Няма коментари
Spread the love

На 8 ноември в България се отбелязва Денят на Западните покрайнини, в знак на солидарност и протест срещу окупацията от страна на Сръбско-Хърватско-Словенскатата държава на Българските области Струмишко, Босилеградско, Трънско, Царибродско и Кулско, предвидено в клаузите на Ньойския диктат, но извършено без санкцията на международната гранична комисия. Окупацията, извършена точно на 7 и 8 ноември 1920 година, има своето важно символично значение като форма на реванш от страна на Югославската държава, за уникалната победа на нашата войска при Сливница по време на Сръбско-Българската война от 1885 г.

Иван Николов, председател на КИЦ “Босилеград”

След окупацията на Западните покрайнини жените 3 години носят черни забрадки, което се превръща в официален символ на протест срещу жестокото разделение на Българското население.

По този повод Гражданския комитет „Западни покрайнини“, многобройни обществени, културни и землячески организации, както и наши сънародници от Западните покрайнини, отбелязват тази дата като ден на скръб от разкъсването на част от нашия народ, която е осъдена да заплати наказанието срещу България, извършено чрез фалшификации и манипулации в Ньой през 1919 г.

Преди 95 години на тази дата в София представители на бежанските дружества от Западните покрайнини учредяват Върховния комитет „Западни покрайнини“, на който избират за свой представител големия български интелектуалец, поет и преводач, преподавателя в Софийския университет Емануил Попдимитров от село Груинци, Босилеградско. Комитетът издава вестник „Западни покрайнини“, извършва огромна хуманитарна дейност по настаняване и подпомагане на прииждащите бежанци от окупираните територии.

Снимка: Stara-Sofia.com

Наред с това Комитетът поставя пред Българското общество тежките проблеми с жестоката асимилация и терор, осъществяван върху Западнопокрайнското население от Югославските власти. Въз основа на тази обществена дейност и с помощта на нашето общество, Емануил Попдимитров развива значителна международна дейност, с която се признава статута и правата на Българите в Кралство Югославия в Обществото на народите.

Снимка: Stara-Sofia.com

И до днес Западнопокрайнското население, което живее днес в Република Сърбия, е подложено на различни форми на етническа, културна и религиозна асимилация и дискриминация, икономическо и социално разорение, принудителна миграция, вследствие на продължаващия дискриминационен политически модел спрямо нашите сънародници, въпреки многократните официални заявления и декларации на Българското и Сръбското правителство, да се ангажират с решаването на тежкото положение на нашите сънародници в Сърбия.

По повод на 99-годишнината от окупацията, Граждански комитет „Западни покрайнини“ организира 6-та конференция, която е под надслов „100 години от Ньойския диктат и съдбата на нашите сънародници в Западните покрайнини“. На този форум ще участват обществени дейци, учени, експерти, наши сънародници от Западните покрайнини, представители на обществени организации, младежи и студенти. Конференцията ще се проведе в София на 8 ноември, от 10 ч., на ул. “Гургулят” 1.

 

Проф. Лозан Митев,

Граждански комитет “Западни покрайнини”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.