Home » Авторски страници

Човекът с пет мозъка и българските политици

2019.11.05 Няма коментари
Spread the love

Проф. Мъри Гел-Ман (1929-2019). Снимка: в. “Сега”

През 1963 г. проф. Мъри Гел-Ман„човекът с пет мозъка“* – открива нови свойства на елементарните частици – „странност“ и „чаровност“. Той е откривател на най-малките частици на материята – нарича ги „кварки“ от една фраза в „Бдението над Финеган“ на Джеймс Джойс: „Три кварка за мистър Марк“. Мъри Гел-Ман получава Нобелова награда за физика през 1969 г. Тридесет години по-късно, на симпозиум в Коимбра, Португалия, Гел-Ман изнася лекцията „Плектика: наука за простотата и сложността“ (Plectics: The study of simplicity and complexity), публикувана в Europhysics News, 2002; 33: 17-20.

Индоевропейската дума plek, през гръцката plektos, идва в българския като „сплетен“, „плетка“. Съответно simplex означава „единично сплетено“ (просто), complex„взаимно сплетено“ (сложно), multiplex „много сплетено“ (много сложно).

В книгата си „Кваркът и ягуарът. Приключения в простото и в сложното“ Гел-Ман, като пише за „уплътняване“ на едно съобщение, споменава и за учителката в начално училище, която дала за домашна работа написване на съчинение с 300 думи. Един ученик, който играл през целия ден, на другата сутрин преди училище написал набързо: „Вчера при съседите стана пожар. Аз се подадох от прозореца и започнах да викам: пожар, пожар, пожар…“. Така съчинението станало точно 300 думи.

Последвам примера на „Кваркът и ягуарът“ и пиша за някои „странни“, но не „чаровни“ прояви на българските политици.

Урок за политици

Боливийка д-р Нели Меранда ни разказа как всяка сутрин водачът на инките казвал на своите хора: „Не крадете и не лъжете!“. И те му отговаряли: „И ти също! И ти също! И ти също!“.

На политиците

Бъдете демофили (приятели на народа). Другите -фили и -фоби са геополитическа рулетка, в която България често е участвала и губила.

ББ и РР играят „Сърди се човече“

Медийното им говорене е изява на политически пубертет.

Парадокси

Парадокс на червеното вино – да пиеш много и да не пиеш е вредно.

Парадокс на БГ президенти и техните съпруги – да я имаш (РР) и да не я имаш (РП) е вредно.

Източник: Wissensdemokratie.de

Въпроси на 12 години

Докога егоцентризмът на Брюксел ще преобладава в отношенията със София и Букурещ? Има ли натрупана критична маса от доброта и емпатия, за да се изяви Homo reciprocans (Взамодействащият човек) в европейското общество?

Сега отговарям: Няма! Има нещо гнило в Европа.

Свободната граница

Геноцид се описва с арменската дума „агхет“ и означава невъобразимо престъпление, голяма катастрофа. През 1895 г. и 1915-1921 г. са избити повече от един милион и петстотин хиляди (1 500 000) арменци, много други са изселени, включително и в гостоприемна България – свободната граница.

Какъв заряд от емоции и признателност е имало в душите на тези арменци, за да кръстят детето си Азад Сахман, което в превод от арменски означава „свободна граница” – така е кръстен бащата на известния музикант Хайгашод Агасян.

Резолюция 296 на Камарата на представителите на САЩ

е смела стъпка в служба на истината и историческата справедливост, което ще донесе утеха на милионите арменски потомци, оцелели в геноцида”, написа в Туитър арменският премиер Никол Пашинян.

Българските депутати обаче не посмяха да признаят Арменския геноцид като геноцид, и го нарекоха “масово изтребление”. След като не чуха Яворов и народа, сега послушковците ще послушат „най-големия брат”.

Суперлибералната чума е по-опасна за човека,

отколкото африканската чума за прасетата.

Откровението на една холивудска актриса

Френският език е моята най-голяма сила.

После, #Me Too

Източник: iStock

Лошо

В една Б има много ББ (и ЦЦ).

Тревожно, много тревожно

108 526 : 365 = 297 българи умират дневно (2018 г.)

 

Д-р Георги Чалдъков

————————————————————————————————-

* Едно американско списание написа за професор Мъри Гел-Ман:It can’t be easy being the Man with Five Brains in a world with plenty of Men With Half a Brain”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.