Home » българи зад граница, Избрано

Николай Тома: В България няма достойни старини

2019.11.07 Няма коментари
Spread the love

В България няма достойни старини – заяви писателят, сценарист, продуцент и телевизионен режисьор Николай Тома, който от 1985 г. живее във Франция, на гости в предаването „Делници“ при Николай Колев по ТВ Евроком.

Николай Тома в студиото на “Делници”. Снимка: Скрийншот от видео на ТВ Евроком

Писателят направи паралел между пенсионната система във Франция и тази в България. Според него френската система няма нищо общо с българската.

„Тук нещата са тотално сбъркани. Във Франция всеки, който внася вноски от началото на работния период, получавайки си пенсия, той може да бъде спокоен, че ще живее прилично. Самите общини имат специални държавни фондове за социално слабите и пенсионерите, които са специално предназначени за тези хора“ – обясни Тома.

Той допълни, че във Франция има специални жилища за социално слаби пенсионери, в които не се плаща парно.

„Всичко е въпрос на политика и на държава. Много близък мой човек беше в хоспис, където изобщо не беше гледан. Условията там бяха нечовешки. Болните и старите хора тук предпочитат да умрат, вместо да отидат в хоспис или болница. Във Франция е обратното. Там социалната политиката е особено силна“ – каза писателят.

„Грижата за възрастните хора във Франция е може би най-добрата в Европа. Това е грижа на държавата и на общините“, допълни още той.

Тома коментира и последното изказване на Макрон относно „българските и украински банди“. Според писателя, това е поредният гаф на френския президент, който допринася за прекомерната исламизация на страната. По думите му, държавният глава продължава да си играе с огъня във Франция.

Източник: Dunavmost.com

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.