Home » Авторски страници, българи зад граница

Поздравления към Първо българско училище в Уисконсин Делс

2019.10.02 Няма коментари
Spread the love

Както нашето издание вече писа (вж. тук), в Уисконсин Делс, щата Уисконсин, бе открито ново българско училище, което е филиал на Българско училище “Джон Атанасов” в Чикаго. Тази публикация съдържа две поздравления към ПЪРВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В УИСКОНСИН ДЕЛС – от ВИОЛЕТА ПЕТРОВА, училищен ръководител на БУ “Джон Атанасов”, и от БОЯНКА ИВАНОВА, основател на БУ “Джон Атанасов” и член на Управителния съвет на АБУЧ.

———————————————————————————————

Поздравление от ВИОЛЕТА ПЕТРОВА:

Първо българско училище в Wisconsin Dells – филиал към БУ Джон Атанасов“ в Чикаго.

Порасна България днес! Роди се едно ново начало !

Начало, което води към бъдещето!

Днес едно ято българчета, заедно със своите учители и родители, написаха първата страница от духовната книга на своя училищен живот.

Наистина думите не стигат, за да опиша това, което видяхме и преживяхме в Wisconsin Dells, а и няма нужда от много думи, когато нещо е толкова силно и толкова истинско.

Уважаеми сънародници от Wisconsin Dells, благодарим ви за споделената емоция, за това, че ни потопихте в оня неподправен, чист възрожденски патриотизъм, достоен за перото на Вазов.

Сърдечни поздравления за вдъхновителя и организатора на това благородно начало – г-жа Илка Борисова, както и за всеотдайността и причастността към делото на всички колеги и родители.

Присъствахме на едно общо, колективно изживяване на радост, на любов, както към родното слово, към знанието и просветата, така и към Майка България.

Мисълта да си имате свое училище толкова Ви е вдъхновила, че в най-малките детайли бяхте одухотворили своята любов към България. Нека тази любов винаги да осмисля делниците и празниците ни, да ни събира и да ни притегля към българския ни корен.

“…Защото тя, България, е не само на картата на Европа, ами всеки един от нас си я носи в сърцето, без значение на кой край на света се намира… и никой не може да му я отнеме оттам, и тя винаги ще си е там, без значение от това кой къде е заминал или от колко време го няма, важното е, че България е с него…”

“…Затова, българи, не спирайте да творите и да се борите, без значение къде сте – дали в страната или далече от нея. И никога не забравяйте кои сте и откъде сте тръгнали… И преди всичко, че сте Българи!”

На добър час, малки и големи ученици от Wisconsin Dells, по пътя на знанието с българските букви, за да я има България!

Да е успешна и ползотворна новата 2019/2020 учебна година!

—————————————————–

Поздравление от БОЯНКА ИВАНОВА:

Отвори врати Първото българско училище в Уисконсин Делс. Началните стъпки на новото училище бяха подпомогнати от учителския колектив на БУ „Джон Атанасов“ в Чикаго. Учители и родители от двата съседни щата обединиха усилията си, за да превърнат мечтата в реалност. Тридесет и шест българчета и в този отдалечен от България град в САЩ ще имат вече свое българско училище.

Адмирации за Илка Борисова, училищен ръководител на Първото българско училище в Уисконсин Делс, положила много усилия за началото; за Виолета Петрова, училищен ръководител на БУ “Джон Атанасов“, Чикаго – за вдъхновението и вярата, че българското училище ще пребъде навсякъде, където има истински родолюбци; на Златина Костова, учител по история в БУ “Джон Атанасов“, за възрожденския ентусиазъм и отдаденост към идеята. Поздравления за колегите от Уисконсин Делс, приели учителството за свое призвание.

На добър час, мили българчета и сънародници, по пътя на знанието за род и родина!

След тържеството Златина Костова споделя през сълзи:

„Днес имах невероятното щастие да присъствам на нещо изключително – раждането на ново българско училище от „другата“ страна на океана. Учители, които отказват каквото и да било заплащане за труда си, родители, които остават в класните стаи, за да помагат на преподавателите като доброволци, деца със светнали погледи и сияещи усмивки… Енергия, която не може да се опише, чистата искра, възрожденското начало… Живо е!“

На добър час, скъпи малки и големи сънародници!

Винаги с Вас!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.