Home » Авторски страници, българи зад граница

Лечебница за носталгия. Първо българско училище „АБВ“ в Амстердам

2019.09.19 Няма коментари
Spread the love

Лечебница за носталгия. Струва ми се, че българското училище в Амстердам (Първо българско училище „АБВ“ Амстердам, Холандия) е преди всичко това – и едва тогава онова важно място, на което доверих детето си, за да може не само да не забрави българския език, а да се научи да пише и чете на него.

Защото езикът е онова, което ме определя като българка – повече от всички други, често ненужни символи и ритуали. Езикът е онова, което изразява идентичността и културата, емоциите и да, носталгията ми. А тя е всепроникваща, тлееща, неустоима. Единственото, което можех да направя незабавно срещу нея, когато преди две седмици се преместихме в Холандия, е да потърся възможност да останем свързани с езика.

Първият учебен ден в АБВ, който тук няма нищо общо с унилото замъкване до училище, а е обещание за споделен свят, умни игри и весело знание, беше и още един урок. Че е възможно взаимното присъствие на хора, които може би в реалния външен свят никога не биха общували, поради своите социални и други различия. Да, дори нашият малък свят, далеч от България, е твърде шарен. Но децата ни са чисти дъсчици за дълго писане.

И някак под звука на „Пиленце любаво“ и онези детски гласчета, които ентусиазирано рецитират с чаровното си, едва доловимо акцентче, разминаванията стават невъзможни, а обичта и копнежът по дома вече нямат нищо общо с грозните домогвания на патриотарщината. Всичко това, благодарение на хора като Елица Йорданова и екипа й, отгледал един малък български оазис насред Амстердам.

.

Антония Апостолова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.