Home » Авторски страници, политика

Европейска гражданска инициатива за мораториум върху фондовете, отпускани на държави с неефективна съдебна система

2019.09.18 5 коментара
Spread the love

18.09.2019 г.

Уважаеми българи,

Уважаеми румънци,

Уважаеми граждани на Европейския съюз,

Тази година се навършват 30 години от падането на тоталитарния режим в Република България, почти 25 години от асоциирането ни с Европейския съюз, 10 години от правото на българите да работят в страните-членки и 5 години, откакто трудовият пазар на целия ЕС е отворен за български граждани без ограничения. За този период бяхме изключително солидарни с ЕС, въпреки хиперинфлация и борд, икономически санкции срещу две от съседките ни, финансова криза, масова миграция, енергийна диверсификация и други непопулярни общи политики. В замяна, повечето от българите очаквахме не само икономически просперитет, но и се надявахме европейските стандарти на прозрачно, справедливо и кадърно управление на държавните средства да надделеят над порочните практики, останали в наследство от миналото ни.

Но, уви. Ние, българите, се чувстваме най-малко европейци от всички останали граждани на съюза. Настоящият ни премиер е на път да догони Тодор Живков по продължителност на заемане на този пост (1962-1971 г.). България пропадна до 111-то място в света по свобода на словото и е на 77-мо място в корупционния индекс. Според Евростат нашата държава остава на последно място в ЕС по почти всички показатели като смъртност, качество на здравната, пенсионната и образователната системи и социалната политика.

Доверието в държавните институции продължава да се срутва. Едва 15 % имат доверие в Народното събрание и само 25 % имат доверие към работата на съдебната система. Повечето българи смятат, че публичните средства се харчат неефективно. Фалшифицирания, купен и корпоративен вот у се смята за нещо също толкова нормално, колкото и незаконната проституция у нас. Българската държавност отново е пред катастрофа, както преди 100 години. Българското общество се тресе ежедневно от политически, корупционни и управленски скандали. Наскоро беше заглушено дори Българското национално радио, журналист беше арестуван, а поредният висш прокурор бе намерен с огнестрелна рана в главата.

Вече почти 13 години Европейската комисия прилага Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), „който беше създаден при присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г., за да се преодолеят слабостите в съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност“. Но това очевидно не дава резултат, според ОЛАФ и разузнавателните служби на партньорите. Представители на ЕК наивно твърдят, че макар резултатът от лабораторните изследвания на ветеринарния контрол да са изключително и само отговорност на администрациите на държавните-членки, регионализацията на епидемията от АЧС в единствените две държави с продължаващ мониторинг, е пълно съвпадение. Не само, че европейските практики в управлението не успяха да се наложат у нас, но е възможно и порочните практики у нас да се наложат в ЕС. Те ще са пагубни за Европейския съюз, ако не признаем съществуването и се преборим с този вирус в институциите ни – корупцията, като пресушим източника му на енергия, а именно директното европейско финансиране – парите на всички европейски данъкоплатци.

Корупцията се храни, като разрушава всичко по пътя си: качеството на системите и институциите, и основните права на всички българи, на всички европейци – правото на достойнство, правото на свободи, правото на равенство, правото на солидарност, правото на гражданство, правото на правосъдие, всички те – базирани на принципите на демокрацията и на правовата държава.

Като зачитаме гореспоменатите факти, фундаменталното значение на съдебната система и на върховенството на правото или на нарушаването му, за изграждането на качество и доверие във всички останали ключови системи и институции в една държава, ние:

1. Венета Константинова Маджистрели, живееща в Белгия, представител
2. Добринка Русева Москова, живееща в Германия, заместник
3. Иван Дойчев Станчев, живеещ в България, член на ИК
4. Янко Илиев Илиев, живеещ в Австрия, член на ИК
5. Денис Костова Василева, живееща в Италия, член на ИК
6. Красимир Нешов Геровски, живеещ във Великобритания, член на ИК
7. Пепа Иванова Караделева, живееща в Испания, член на ИК

се обединихме в инициативен комитет чрез видео връзка, започната от Христо Георгиев Попов, живеещ в САЩ, и заведохме Европейска гражданска инициатива, според изискванията на Европейската комисия на 12.07.2019 г., за набиране на подкрепа (подписи предимно по електронен път) с:

Наименование

„Да спрем корупцията в Европа, чрез мораториум върху фондовете, отпускани на държави с неефективна съдебна система след определен срок“.

Същност

Въвеждане на твърд 10-годишен срок след присъединяване към ЕС, след което автоматично да се налага мораториум върху плащанията по структурните и кохезионните фондове за новоприсъединила се държава, докато механизмът за наблюдение върху нейната съдебна система бъде прекратен.

Описание

Настоящият правен кодекс на ЕС дава възможност за разтегливо тълкувание. При определени условия корупцията сред политическия елит в новоприсъединилите се държави може да се окаже от полза на други държави-членки и относителното понятие „временно“ да се прилага вечно. С определянето на твърди срокове се избягва прякото и непрякото стимулиране на корупцията в държавите-членки на ЕС. Пример за това е неефикасността на съществуващия механизъм за наблюдение по отношение на България и Румъния.

Тази инициатива отговори на всички условия и беше одобрена от Европейската комисия на 12.09.2019 г.

Какво следва

След месец ще бъде активна платформата за събиране на електронни подписи, предоставена ни от Европейската комисия, която ще бъде качена на сървъри в Люксембург.

Ще имаме една година да съберем 1 милион подписи на граждани от минимум от 7 държави в Европейския съюз.

При набирането на необходимите подписи, Европейската комисия ще разгледа внимателно инициативата. В рамките на 3 месеца след получаването на инициативата:

• представители на Комисията ще се срещнат с организаторите, за да могат те да обяснят подробно повдигнатите в инициативата въпроси;

• организаторите ще имат възможност да представят инициативата си на публично изслушване в Европейския парламент;

• Комисията ще приеме официален отговор, в който ще посочи какви действия ще предложи в отговор на гражданската инициатива, ако изобщо смята да предложи такива, както и причините за своето решение.

Този отговор ще бъде под формата на съобщение, прието официално от колегиума на членовете на Комисията и публикувано на всички официални езици на ЕС.

Комисията не е длъжна да предложи законодателство в резултат на инициатива. Ако Комисията реши да представи законодателно предложение, започва обикновената законодателна процедура – предложението на Комисията се изпраща до законодателните органи (обикновено Европейския парламент и Съвета, а в някои случаи – само Съвета). Ако предложението бъде прието, то се превръща в закон.

В следващия един месец, до стартирането на платформата за събиране на електронни подписи, ще информираме гражданите за инициативата – в България, Румъния и целия Европейски съюз, и ще ги призовем за подкрепа.

Държави-кандидати на ЕС

Ако тази инициатива има законови последствия, то те ще могат да бъдат приложени и към бъдещи страни, ако те се присъединят към ЕС. В момента държавите в преговори са: Албания, Република Северна Македония, Черна Гора, Сърбия и Турция. Потенциални кандидати: Босна и Херцеговина и Косово.

Какво призоваваме

Призоваваме всички български и румънски граждани, както и гражданите на останалите държави в ЕС, да ни подкрепят, защото това е кауза за благото на всички нас, за децата ни, техните деца и всички бъдещи поколения.

Защото ние, българите, както и нашите съседи от Румъния, не можем да останем в безвремието и изолирани в периферията на ЕС. Ние сме точно толкова европейци, колкото и останалите страни-членки на съюза, и имаме нужда от подкрепа, за да заемем полагащите ни се места, като реформираме адекватно съдебните си системи, спрем корупцията и подобрим жизнения си стандарт.

Нека докажем, че осъзнаваме сериозността на сегашната ситуация, че искаме да има ред, прозрачност и справедливост във всяка точка на ЕС, повече от всякакви други съображения за целесъобразност.

Тази инициатива няма да приема декларации за подкрепа от политически партии.

Да защитим гражданските си права!
За България!
За Румъния!
За по-добър Европейски съюз!

Да спрем корупцията!
Да спрем безвремието!
Върховенство на правото сега!
Реформи в съдебната система сега!

Благодарим за вниманието!

Ваши:

Венета, Добринка, Иван, Янко, Денис, Красимир и Пепа, с подкрепата на Христо

Как да ни откриете

[email protected]

FB: https://www.facebook.com/StopCorruptionEU2020/

Twitter: https://twitter.com/EUstopcorrupt20 #StopCorruptionEU2020

Страница в интернет (в изграждане): http://stop-corruption.eu/

В официалния регистър на Европейска гражданска инициатива: https://ec.europa.eu/?fbclid=IwAR0R8ioFBNqowguB3zkV_4BPA0NTrs40Ea_fQmhOLWPCS27LdTSdtRSUGqM

Официално прес-съобщение на ЕК: https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5516_en.htm

.

5 коментара »

 • Milena Petkova Petkova said:

  Поздравления !!! Подкрепям на 100 % !!! Разпространявам,за да достигне до повече хора !!! Борба до успех !!!

 • Andrey Nenov said:

  Поредното оплюване на България от “сънародници”, сляпо вярващи, че всички държави са облечени в бяло от глава до пети, само Родината им е “лоша”.
  Срам ме е..

 • Ivaylo Radulov said:

  И за мен е безспорно , че Съдебните власти в България , наречени Съдебна система са абсолютно НЕефективни за Гражданите и не са на нивото на съюзното законодателство.Това не е оплюване на Родината , както властници и лица от „системата” искат да го представят , това е Гражданска позиция и загриженост за бъдещето на страната ни.

 • Стефан Николов said:

  Абсолютно прав.

 • Стефан Николов said:

  Андрей, не Родината.
  “държавата ”
  Чети и Мисли.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.