Home » Е-Списание

17 септември – ден на конституцията на САЩ и американското гражданство

2019.09.17 Няма коментари
Spread the love

Конституцията на Съединените Щати, написана 11 години след Декларацията на независимостта на САЩ е върховният закон на страната, които се явява конституционна република.

Документът, първоначално съставен от седем члена, очертава националната рамка на управление. Първите три члена оформят доктрината на разделението на властите, а именно:
Конгресът – законодателна власт, която да приема закони.
Президентът – изпълнителната власт, която да следи за спазването на законите.
Върховният съд – съдебната власт, която да тълкува законите и да разрешава конфликтите чрез система от съдилища.
Следващите три члена описват идеите за федерализма, щатите и споделения процес на конституционните поправки.
Седмият член се отнася за процедурата, която впоследствие се използва от тринайсетте щата, за да я ратифицират.

През май 1787 г. във Филаделфия се събира Конституционен конвент, които има задача да напише Конституцията на САЩ. Готова и е подписана на 17 септември същата година (този ден се отбелязва като Constitution Day and Citizenship Day) и обнародвана десетина дни по-късно на 28 септември 1787 г. Ратифицирана е през следващата година на 21 юни, а е встъпила в сила от 4 март 1791 г. Само 6 месеца по-късно конституцията търпи първите си 10 поправки, за да се отрази желанието на голяма група от политическия елит да се намалят (ограничат) правомощията на федералната власт. Нуждата от твърди гаранции срещу евентуална злоупотреба с федералната власт е била изключително важна за съхраняване на съюза, тъй като по това време се вихрели антифедералистки чувства. Първите десет допълнения (амендмънти) касаят правата на гражданите и отделните щати и се наричат сумарно Закон за Правата. Автор на Закона за правата става Джеймс Мадисън. Той черпи идеи от няколко съществуващи документа и отразява горчивия опит от британското управление в колониите, довело до революционната война за независимост.
От създаването на американската конституция тя е претърпяла много малко изменения – след първите 10 поправки от 1791 година, от тогава за почти 230 години има само още 17 поправки.
Ето някои от най-важните:
Поправка за премахване на робството – 6 декември 1865
Равенство пред закона – всеки, който пребивава на територията на САЩ има право на честен процес, независимо от гражданството си – 9 юли 1868
Право на глас на цветнокожите – 3 февруари 1870
Въвеждане на федерален данък – 3 февруари 1913
Право на глас за жените – 18 август 1920
Ограничаване на два на броя на последователните мандати на президента – 27 февруари 1951
Забрана на ограничаването на правото на участие във федерални избори при неплащане на данъци – 23 януари 1964
Право за гласуване на навършилите 18 години – 1 юли 1971

Две от поправките касаят употребата на алкохол: Забрана за употребата на алкохол – 16 януари 1919 и 0тмяна на поправката за забраната – на 5 декември 1933 г.

Имало е много други поправки, които обаче не са получили достатъчно одобрение от Конгреса – включително и поправка от 1846 г., която предвижда президентът да се избира с лотария. Всеки щат гласува за свой кандидат, после за всеки кандидат се слагат толкова негови топки, колкото конгресмена има в щата му. Една топка се вади на случаен принцип. Така се избира и вицето.

Историята на Конституцията на САЩ ни учи, че идеалите, за което са се борили основателите на САЩ,  са актуални и днес. Че основните принципи на обществото са трайни и почти неизменни. И трябва да бъдат охранявани и занапред.

 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.