Home » Авторски страници, Е-Списание

Как САЩ отбелязват националния си празник – история и настояще

2019.07.04 Няма коментари
Spread the love

САЩ посреща 243-ия си рожден ден с най-дългия си положителен икономически ръст в историята и с военен парад с танкове «Салют за Америка»

Рожденият ден на САЩ – Денят на независимостта – се празнува на 4 юли, денят, в който текстът на Декларацията за независимост на САЩ е одобрен от Конгреса.

Декларацията заимства две теми от философията на Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция.

Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън, започва с думите:

«Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.»

По-нататък четем също актуални в днешния ден думи:

«Както е показал досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда дотогава, докато злините са все още поносими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало. Но когато един дълъг низ от злоупотреби и грабителства, преследващи неизменно една и съща цел, говорят, че този народ е застрашен да бъде поставен под властта на един абсолютен деспотизъм, то тогава негово право и негово задължение е да отхвърли подобно управление…»

Декларацията завършва с думите:

“Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати … И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест.”

Ето какво пише за днешния ден в своя блог приятелят на нашия сайт Симеон Гаспаров:

“Изключителността на Америка, се дължи на вярата, на кредото, на мечтата, обяснява харвардския учен и бивш президент на Американската асоциация на социолозите и антрополозите, д-р Сеймоур Мартин Липсет. Защото Америка е единствената страна в света, създадена на базата на вяра.

“Родена от революцията на 4 юли 1776-та година, Съединените щати са страна, организирана около една идеология, която включва програма “пакет” от догми, относно същността и смисъла на доброто общество”, пише професор Липсет в книгата си “Американската изключителност”.

“Американизмът”, пояснява той, е един вид идеология. Либерализмът, комунизмът, фашизмът са също идеологии. Идеологията на “Американизма” има своята вяра, т.е. кредо. Американското “кредо” има пет основни и фундаментални компонента:

1. Свобода
2. Равен шанс на всички
3. Индивидуализъм
4. Популизъм
5. Свободна търговия

Основното, което характеризира най-добре Америка, според проф. Липсет, това е индивидуализмът.
От една страна, Америка е създадена в сурово време от хора авантюристи, прогонени или несъвместими с нормите на тогавашното общество. Тези хора не са имали закрилата нито на държава, нито на закон. Те сами, без ничия помощ, индивидуално е трябвало се справят в една враждебна, сурова и непозната за тях действителност. Заради това, до голяма степен, те вътрешно са развили един култ към независимост и индивидуално решение на проблемите си.

Индивидуализмът на Америка, всъщност идва и от самото държавно устройство на страната. Дори конституцията на Aмерика, отбелязва професор Липсет, изисква от гражданите на тази страна да защитават правата си, ако трябва даже и с оръжие! (Това всъщност най-ясно прозира в първите 10 поправки, които са прикрепени към Конституцията на Съединените щати.) Според него, няма друга конституция в света, която така убедително да поощрява гражданите си да упражняват контрол над властта и политиците си.

Може би и заради тази “вродена” у американеца “несъвместимост” към властта, Америка има най-висок процент затворници и най-нисък процент на избиратели, сред най-развитите страни в света. Но и едновременно с това притежава, все още, най-високо ниво на патриотизъм сред развитите нации, пояснява ученият.

Индивидуализмът в САЩ до голяма степен остава вкоренен в американското общество. Но, за съжаление, от някогашния позитивен заряд, който той е носел и с който е спомогнал за изграждането и формирането на тази млада нация, днес американският индивидуализъм се е превърнал в излишен товар, с който би било непосилно преминаването през трудностите на 21-вия век, подчертава проф. Липсет.

Лошото в “американизма” е, че ако познаваш само една страна, в случая твоята Америка, то ти не познаваш нито една страна, обобщава в книгата си професорът от Харвард.

И в това е може би най-голямото предизвикателство пред Америка – да успее да намери, без да се натрапва на другите, мястото си в този пъстър и многообразен свят.»

Ще продължа с няколко думи от първо лице: За съжаление в момента в Белия дом се е настанил човек, който има проблем с натрапването си на другите. И макар добре да решава моментните задачи и да печели днешните малки битки, ако прояви недалновидност, то САЩ могат завинаги да загубят привлекателния образ, който са имали в продължение на много години – да загубят войната за умовете на гражданите по света.

Според съобщение на статистическото бюро от вчера, американската икономика нараства непрекъснато от юни 2009 година, вече повече от 10 години, и през юли периодът на растеж достига 121 месеца – това е най-дългият период в историята на САЩ. Предишният рекорд е 120 месеца – от март 1991 г. до март 2001 г. През последните години безработицата в страната е намаляла – от 10% през октомври 2009 г. до 3,6% през май 2019 г., и това е най-ниската точка от поне 50 години.

Въпреки успехите, има и критики – една от тях е, че преди всичко от растежа на икономиката в страната печелят богатите – има много признаци, че заедно с БВП нарастват и неравенствата в САЩ. Например богатите харчат все повече и повече за луксозни стоки, а броят на милиардерите в САЩ се е увеличил от 267 през 2008 г. на 607 през 2018 г. В същото време през 2018 г. над 39 милиона американци са получили талони за храна, което е с 40 процента повече, отколкото през 2008 г., въпреки че населението оттогава се е увеличило само с осем процента.

Вчера американската армия излезе със съобщение към жителите на Вашингтон да не се паникьосват, ако видят танкове на улиците. Те са за организирания от президента Доналд Тръмп парад, по случай днешния Ден на независимостта, предаде Би Би Си, цитирано от БНР.

Най-малко две бронирани машини „Брадли“ и два танка М1А1 „Ейбрамс“ ще се появят в сърцето на столицата на САЩ.

„Шоуто на живота“, по думите на Тръмп, ще струва на Службата на националните паркове на САЩ близо 2,5 млн. долара.

Освен танкове, честването на 4 юли ще включи авиация, заря и реч на държавният глава. Доналд Тръмп се готви да произнесе слово, “отдаващо почит на Америка”. През 1963 г. на същото място Мартин Лутър Кинг-младши произнася своята историческа реч “Имам една мечта”, призоваваща за равни права за афроамериканците.

Президентът бил вдъхновен от идеята за парад, след като наблюдавал военния марш в Париж на 14 юли 2017 г., по случай националния празник на Франция, но злите езици говорят, че май се е вдъхновил от срещите си с Путин и севернокорейския лидер.

Очаква се “Еър форс едно” – модифицираният “Боинг 747”, който американските президенти използват за пътуванията си – да прелети над Вашингтон, както и няколко изтребителя “Ф-35”, най-модерните в света. Демонстрация ще направи и групата за въздушна акробатика “Сините ангели”.

За съжаление полетите могат да пропаднат, заради очакваните от метереолозите дъждове във Вашингтон.

С полети или не, с Тръмп или без, гражданите в САЩ ще празнуват този ден, който е забележителен и за световната история. Защото борбата за свобода и равен шанс е актуална и днес.

 

П. Стаматов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.