Home » Авторски страници, българи зад граница

Неправомерни действия на КАТ – Кюстендил спрямо българи от Босилеград

2019.08.05 Няма коментари
Spread the love

На 26 юни т.г. от името на Демократичния съюз на българите в Босилеград внесохме писмо до министъра на вътрешните работи, г-н Младен Маринов, за неправомерните действия на органите на КАТ в Кюстендил, срещу българите от Босилеград с придобито българско гражданство или лични карти за временно и постоянно пребиваване в Р. България.

До нас постъпиха десетки оплаквания на български граждани от Босилеград с адресна регистрация в Кюстендил, които след като успешно са изкарали обучителни курсове за правоуправление на моторни превозни средства в съответните автошколи в Кюстендил и са регистрирани в системата на МВР, органите на КАТ в Кюстендил отказват да им издадат свидетелствата за правоуправление на моторни превозни средства.

Давани са им обяснения, че в личните документи били записани само с личното име и фамилията, но не и с бащиното, каквато е практиката в България, и електронните системи не ги били приемали, че нямало данни да са пребивавали в България по време на обучителните курсове и пр.

Ние не можем да приемем такива обяснения защото, първо, българското гражданство и личните им документи са издадени на базата данни от Министерството на правосъдието и органите на МВР, и второ, досега такива проблеми не е имало при издаването на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства от страна на органите на КАТ в Кюстендил.

Според наши сведения, подобни проблеми пред органите на КАТ в други български градове също не е имало и българите от Босилеград, които там са си изкарали обучителни курсове за правоуправление на МПС при съответните автошколи, си получават шофьорските книжки.

Демокатичният съюз на българите остро протестира срещу подобни постъпки, с които се ограничават правата на българите, живеещи в Босилеград, на основание българско гражданство. Правата на българските граждани от Босилеград са равни с правата на българските граждани, живеещи в България, и са гарантирани от Конституцията и законите на Р. България. Следователно, не могат да бъдат оспорвани и ограничавани от когото и да е.

Призоваваме Министерството на вътрешните работи на Р. България да разследва този случай, който огорчава българите от Босилеград и уронва престижа на Р. България като държава майка и покровителка на всички българи по света.

 

Председател на ДСБ

Драголюб Иванчов

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.