Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Среща на генералния консул Иван Анчев с кмета на Чикаго Лори Лайтфут

2019.07.24 Няма коментари
Spread the love

Новоизбраният кмет на Чикаго, г-жа Лори Лайтфут (Lori Lightfoot), проведе първа среща с консулския корпус в града. Присъстваха 34 генерални консули, в т.ч. и генералният консул на Р. България в Чикаго, г-н Иван Анчев. Срещата имаше за цел да представи екипа на г-жа Лайтфут, както и основните политики в областта на обществената сигурност, икономическото развитие и двустранните връзки.

Новоизбраният кмет на Чикаго и българският генерален консул по време на срещата

Петте основни политически приоритета на новата администрация ще бъдат:

• Икономическо развитие на изостаналите в социално-икономически план Южни и Западни предградия на Чикаго.

• Подобряване на инвестиционната стратегия на града. Инвестиционни проекти, насочени към двете горепосочени части на града.

• Здрава фискална дисциплина. В момента гр. Чикаго е изправен пред сериозен бюджетен дефицит. Посредством намаляване на разходите и разумно разходване на обществените средства, да се върви към подобряване на бюджетното изпълнение.

• Въвеждане на добри практики в отношенията на градската управа с различните етнически общности.

• Подобряване на средата за обществена сигурност – според Лори Лайтфут, сегашните нива на насилие в Чикаго са абсолютно неприемливи. Подобрението ще стане посредством прокарване на местно законодателство, предвиждащо допълнителен граждански контрол върху полицейската дейност. Необходимо е да се подобри и нивото на разкриваемост на престъпленията, най-вече на тежките престъпления срещу личността (убийства, въоръжени грабежи и др.). За целта ще бъде изработен Единен стратегически работен план, който ще бъде координиран от новата длъжност в градската управа – заместник-кмет по обществената сигурност (Deputy Mayor on Public Safety).

В последвалия разговор-дискусия българският генерален консул постави въпрос, относно липсата на единна контактна информационна точка в Чикагското полицейско управление (Chicago Police Department), за връзка с чуждестранните генерални консулства. Това е изключително важно в случай на голям инцидент или природно бедствие. От администрацията на кмета Лайтфут поеха ангажимент да се намери оптимално решение във възможно най-кратки срокове.

 

Генерално консулство на Р. България в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.