Home » Авторски страници

Знанието за миналото – знание за бъдещето. “Двете лица на българите”

2019.07.02 Няма коментари
Spread the love

ПОСЯВАНЕ НА КОМУНИЗЪМ ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ

Илюстрация: Вogonosci.bg

Деца, внимавайте с баобабите! – написа Антоан дьо Сент-Екзюпери в книгата си „Малкият принц“.

“На планетата на Малкия принц имаше и страшни семена – семената на баобабите. Ако човек се остави прекалено дълго на баобаба, никога вече не може да се отърве от него. Той задръства цялата планета. Корените му се вплитат в нея. И ако планетата е мъничка, а баобабите – многобройни, тя просто загива“.

Ученици, внимавайте с баобабите на комунизма! Внимавайте с учители като проф. Евгения Калинова, която засява “семена на баобаби” в новия учебник по история за 10 клас.

Внимавайте и със сравнения като това на проф. Андрей Пантев: ”Ако направим интелектуално сравнение кои са жертвите на капитализма, хайде да не казваме на фашизма, и кои са жертвите на комунизма, първите са много по-стойностни. Не можеш да сравниш Райко Алексиев с Гео Милев, да оставим Вапцаров и Йосиф Хербст. Наблюдаваме изкуствено надуване на мрачната картина. Всички жертви трябва да бъдат почитани, а жертвите на капитализма — поне като стойностна, личностна изява и постижения, са много по за изтъкване, отколкото тези, които понякога справедливо, понякога не, са били репресирани като слуги на нацизма”.

Ученици и учители, имало е робство – пет века „Под игото“.

Имало е комунистическа диктатура през 1944–1989 г. До 1944 г. пронемските български правителства убиваха комунисти. Веднага след 9 септември 1944 г. просъветските български диктатори убиваха демократи. След това Политбюро на ЦК на БКП изпращаше хиляди невинни българи в концентрационни лагери, наричани „трудово-възпитателни общежития (ТВО)“, всъщност, лагери за изтезания и смърт – на дунавския остров Белене (1949-1959), на каменната кариера край Ловеч (1959-1962), в село Скравена, Ботевградско (1961-1962) и в други ТВО, пръснати из цяла България – копия на ГУЛАГ (Главное управление лагерей и мест заключния). От „България, която убивахме” (1944-1989) да стигнеш до „България, която обичаме” (2016), на Българската социалистическа партия (БСП), преименуваната БКП, са нужни покаяние, разкаяние, промяна на мисленето – metanoia (на гръцки). А не незачитане на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г.

След 1989 г. имаме преход към демокрация и капитализъм, режисиран по западни сценарии. През 2009–2019 г. настъпи прогресиращ култ към лидера – бойкокрация.

Политици, родители и учители, в една от поемите си в “Proverbios y Cantares” (“Поговорки и песни”) Антонио Мачадо пише за Las dos Espanas (Двете Испании) – това е противопоставянето на републиканското и монархичното мислене на испанците, което по-късно се превърна в Гражданска война. Безпокои ме, че виждам подобен раздорен заряд и в „двете лица на българите” – демократичното и комунистическото. „Разделяй и владей“ (Divide et impera) е опасна идеология. Не я пренасяйте в учебниците!

Ученици, запомнете: Да си учител е голяма отговорност. Спазвайте десетте съвета на учителя (16-те на МОН са много*):

1. Koйто УЧИ, той ще сполУЧИ.

2. Напред! Науката и изкуството са слънце, които във душите греят! – не само на 24 май. Бъдете винаги любознателни и човеколюбиви – знанието и добротата правят силата.

3. Следвайте дидактичната каскада: от информация към знание, към начин на мислене. Чувствайте знанията като майчиния си език.

4. “Да учиш, без да мислиш, е безполезно. Да мислиш, без да учиш, е опасно.” (Конфуций).

5. “Да учите мозъка, без да учите сърцето си, не е учене въобще.” (Аристотел).

6. Когнитивният потенциал е симбиоза на мисли и чувства – превръщайте ги в полезни и красиви действия.

7. Изпълнявайте съвета на родителите си: ЗА КАКВО СЪМ ДОШЪЛ ТУК? – първо да уча, след това да се веселя – обратната хронология е безсмислена!

8. Развивайте моралните си рефлекси – взаимно се уважавайте и обичайте. Създавайте brain-and-heart friend/ship (BHF).

9. Здравословен стил на живот и добро образование осигуряват добро качество на живот. Повече плодове, зеленчуци и физическа активност, никога тютюнопушене, никога наркотици!

10. Имайте куража да преминете поне веднъж на червено по пътя на науката, за да направите своя зелена пътека в него. Да постигнете своя Еврика ефект.

Тогава можете да кажете: Vox Studentium vox Dei!

 

Д-р Георги Н. Чалдъков

————————————————————————————-

* Sapere aude – имай куража да знаеш, да си мъдър, да си независим. Да декодираш криптогенната същност на Стратегия за възпитателната работа в образователните институции 2019-2030, Стратегия за детето 2019-2030 и Истанбулската конвенция.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.