Home » Авторски страници

Общество ден за ден

2019.07.08 Няма коментари
Spread the love

Снимка: БТА

За здравето на едно общество може да се съди по формулата 4 “С” – Сигурност (ниво на защитеност), Свобода (ниво на независимост на индивида), Стандарт (ниво на благосъстоянието), Справедливост (ниво на разпределение на националното богатство).

Всички тези четири “С” могат да бъдат измерени количествено и качествено. Аз също съм готов да участвам в споровете как сме за всяко едно “С” сега в сравнение с преди 30 години. Но днес думата ми не е затова. А за трите “Ц”, които също могат да бъдат привлечени като оценка за здравето на обществото – Цели, Цена, Ценности.

Целите показват дали обществото се стреми към нещо като общество и може ли да се мобилизира за постигането му.

Нашето общество е без цели, съществува безцелно, няма лидери, които да го водят към някаква смислена задача, то живее ден за ден, то не цели нищо с живуркането си, а само мисли за оцеляване. Но оцеляват животинските видове, социумите се развиват. Развитието е приближаване към някаква поставена и осмислена цел.

Цената показва какво струва на индивидите принадлежността към общото тяло. Цената за българина да живее в България е непосилно висока, тя е убийствено жестока. Над две трети от усилията на човека у нас отива в полза на олигархията и за поддържането на изключително неефективно функциониращата ни държава, управлявана ужасно некомпетнтно и късогледо. Това е такава норма на обир и експлоатация, която не може да бъде понасяна – и съзнателно, или интуитивно – хората се спасяват от нея с емиграция (евакуация) или чрез отказ да са социално активни индивиди (колкото по-малко създават, толкова по-малко ще им отнемат).

Ценностите у нас са подложени на безмилостна деградация. За първи път за моите 63 години аз виждам власт, на която ценностите са сякаш оперативно отстранени. Затова тази власт не само реди и редува безнравственост след безнравственост, но и е безсилна да разбере собствените си прояви на безнравственост и затова не се срамува от тях. Това презиране на ценностите у властта се изражда в метастази надолу в обществото и ние затъваме в цинизъм, агресия, безхаберие и зла апатия.

Ето защо катастрофата, която обществото ни преживява при всяко едно от тези три “Ц”, прави ситуацията в страната ни все по-уродлива. Ние с всеки изминат ден живеем сред все по-голяма уродливост.

И първото, което трябва да се направи, е да се опитаме да се засрамим от тази ескалираща уродливост.

Успеем ли да се засрамим, значи има надежда да обърнем посоката на живота си като общество.

А не успеем ли, значи уродливостта е преминала окончателно и безвъзвратно в израждане…

 

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.