Home » Авторски страници

Какво е “страхотен бич” за България?

2019.07.08 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: БГНЕС

След като европейските политически лидери се обръщат с „Бойко“ към министър-председателя на Република България, и аз – един от неговите избиратели – ще го наричам „Бойко“.

И така, Бойко изрече: „Предупреждавам. Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея, заради увеличеният брой на болничните тази година. Това е страхотен бич и за работодателите.“.

Magister dixit (Учителят каза):

Така не се говори на лекари! Как може човек, който е прочел малко книги, да предупреждава хора, които са чели и четат много книги – на български и английски! Лекарите са най-близко до Бог, помагат на най-важното за човека – здравето.

А Вие, господин министър-председател???

Защо не правите нищо ефективно за противодействие на демографската катастрофа? Не виждате ли, не знаете ли, че ние, по данни на Световната здравна организация, сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти?

По данни на Националния статистически институт, през 2018 г. от инсулти и инфаркти са починали 70 546 души; от злокачествени тумори – 17 462. През същата година от тези и други болести са си отишли от този свят общо 108 526 българи – един голям български град. Родени са обаче значително по-малко деца – 62 197. Като разделите 108 526 на 365, ще получите 297 – най-тъжната аритметика в Европа. Толкова много български граждани умират всеки ден. Това е най-големият страхотен бич за българите и за България.

Спрямо природните бедствия, „бичът“ означава, че всекидневно се късат стените на 29 язовира – 10 бяха жертвите от наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 г. Следователно, вместо на предупреждавате за арести на лекари, предупредете министрите и депутатите си спешно и дългосрочно – със знанията на лекарите – да укротяват демографската катастрофа, за да не настъпи най-страхотното: политици – българоубийци, България без българи!

Не Ви ли тревожи и моралната асиметрия: в Япония към учител и лекар (и други изучени хора) се обръщат, като израз на голямо уважение, със Сенсей (буквално „човек, роден преди друг” или „този, който идва по-рано“), към другите – със Сан. България е от малкото страни в света, където бият лекари и учители – и това е страхотен бич за българите.

Казвате, че „дълбоко уважавате лекарите“ – тогава, не ги „предупреждавайте“, а им увеличете докторските субсидии по американски модел.

Защо не предупреждавате шестващите в България около 200 проджендърски неправителствени организации (НПО) и разни евроемисари и ПЕС-ари, водени от Сергей Димитрович Станишев?

Страхотен бич** за българите е, че и Вие мислите страхотно, мандатно, а не проспективно – след 20-25 години това може да направи страната ни minority majority nation (нация, в която малцинствата са мнозинство) – най-тъжният български фолклор.

Избраха Ви за “Европейска личност на годината”, господин премиер – връчиха Ви престижната награда в Сараево точно преди една година – на 6 юли 2018 г. Честито, но ако симптомите на бойкокрация продължават да се увеличават, никога повече няма да бъдете избран за „Българска личност на годината“.

Господин премиер, силата на една държава се постига с реципрочна емпатия между политици и народ. Между министри и лекари.

 

Д-р Георги Чалдъков*

———————————————————————————————

* Председател на Българското дружество по клетъчна биология, член на Международната академия на сърдечносъдови науки.

** В телевизионно интервю през май 2018 г. Бойко Борисов пак говори за „един страхотен бич“: „Срам ме е, че не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие по начин, по който да бъде възприета от хората… Подценихме ситуацията, а това е един страхотен бич.“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.