Home » Авторски страници

Политически покер по време на финансова булимия

2019.06.24 Няма коментари
Spread the love

…А над всичко с нова маска
стар диктатор пак седи,
трима вече той изтласка
и за други двама бди.

Христо Смирненски, “Маскарад”, 1923 г.

Булимията е психично, обсесивно (натрапчиво) разстройство, характеризирано с лакомия, консумиране на големи количества храна за кратко време, последвано от желание за освобождаване от храната чрез повръщане или вземане на разхлабителни лекарства.

Финансовата булимия е постоянна лакомия за пари, която не е последвана от желание за даряване на пари, от филантропия (човеколюбие).

Докато българските политици спорят помежду си за апартаменти, къщи за гости, герберски оставки и закупуване на американски военни самолети, радио BBC (British Broadcasting Corporation) съобщи, че американският милиардер Стивън Шварцман пак филантропства – този път дари 189 милиона щатски долара на Оксфордския университет – световен рекорд по дарение на английски университет. Дарението е за финансиране на Факултет по хуманитарни науки и за създаване на Институт за изучаване на етиката на изкуствения интелект. Човекът с милиарди пари заяви, че е „важно хората да помнят какво е да си човешко същество“. И, че не трябва да се допусне технологията – и политиката – „да правят, каквото си искат“.

През 2010 г. американците Бил Гейтс, Уорън Бъфет и други милиардери положиха „Клетва за дарeние“ (The Giving Pledge) на минимум 50 на сто от състоянието си за образование, наука и здравеопазване – за „Добруване на човечеството“.

Българските политици и бизнесмени обаче си даряват апартаменти, голф игрища, топлоцентрали, футболни отбори, пристанища и си купуват политически партии – нищо за „Добруване на българите“.

И сега пак спорят за пари, за размера на субсидиите за политическите партии. От 11 лева на глас, на 1 лев заложи “нашия лидер” (както го наричат герберите, подвластни на „култа на лидера“). А Ментора възторжено залага на 0 лева и безлимитен, прозрачен американски модел на финансиране. Тоест, задкулисието да излезе официално на българската политическа сцена. Наивно е обаче да се вярва, че този театър може да прекъсне реципрочното влияние между „артистите“ и политиците в България.

През 2018 г. Оливър Булоу (Oliver Bullough), разследващ журналист на английски вестник Guardian, публикува книгата “Земя на парите: Защо сега крадци и мошеници управляват света и как да го върнем“ (Moneyland: Why Thieves And Crooks Now Rule The World And How To Take It Back).

През 2019 г. друг британски вестник публикува следния коментар за книгата: „Демокрацията се изяжда сама, неравенството нараства, системата се разпада. Защо? Защото през 1962 г. някои банкери в Лондон имаха идея, която промени света. Тази идея се нарича „офшорна“. Това означаваше, че за пръв път крадците могат да мечтаят в големи мащаби. Можеха да вземат всичко. Разследващият журналист Оливър Булоу разкрива скрития свят на новите глобални клептократи“.

“Дядо ми имаше една хубава дума за такива управници – мискини, много лоши хора” – това ми написа един приятел и колега. “Защо търпим да ни управляват мискини, крадци, мошеници, накратко мънимени?”

Защото:

Народа сред прозявки
гледа циркови оставки…
Думба-лумба, иха-ха –
сам да си бере греха! – отговори Христо Смирненски през 1923 г.

1923-2019: все същият “Маскарад”, и по-същият дори!

Все пак, имаме дарители за „Добруване на българите“: проф. Минко Балкански (от Франция), Игнат Канев (от Канада), Шефкет Чападжиев (от САЩ), д-р Койчо Белчев (от Уолстрийт, Ню Йорк), Райна Кабаиванска (от Италия), Стилиян Петров (от Англия), Димитър Бербатов… И семейство Жанет и Мартин Захариеви и неговите гости, почитатели на “Географиите” на Ерик Уайнър (този Ерик е прекрасен, не е като другия, който наскоро напусна България), основаха първата в света “Академия на щастието” – позитивен лъч в една нещастна страна.

Въпреки че по-полезно засега е създаване на „Институт за изучаване на етиката на българските политици и бизнесмени“.

Защо се сетих за Марк Аврелий? Във „Втора книга“ на „Към себе си“ той е написал: „Как може да им се отнеме това, което нямат“ – филантропията?

 

Д-р Георги Чалдъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.