Home » Авторски страници, българи зад граница

Богдан Паташев връчи акредитивните си писма във Ватикана

2019.06.24 Няма коментари
Spread the love

Българският посланик във Ватикана Богдан Паташев връчи акредитивните си писма на папа Франциск, съобщи пресцентърът на МВнР.

Снимки: МВнР

Церемонията се състоя на 22 юни в Апостолическия дворец във Ватикана, на която, съгласно установения протокол, присъства и семейството на посланика. След официалното връчване на писмата, посланикът поднесе фототипен сборник с исторически документи за връзките между България и Светия Престол от покръстването на българите до днес. Папа Франциск подари на новия посланик официални издания на своите енциклики и публикация на последния подписан документ в Абу Даби за братството между хората.

След официалната среща посланикът разговаря с папа Франциск в личния му кабинет. По време на срещата Негово Светейшество припомни моменти от скорошното Апостолическо пътуване в България, като отново със задоволство спомена децата, получили първо причастие в гр. Раковски и впечатлението си от отличната им подготовка, както и срещите му с млади и възрастни хора по време на публичните събития. Посланикът поднесе поздрави от името на президента, на премиера и правителството на Р. България, на българския патриарх и на католическите епископи.

Новият посланик бе приет след това и разговаря с Държавния секретар, кардинал Пиетро Паролин, и бяха обсъдени теми от взаимен интерес.

Посланик Паташев и членовете на семейството в тържествено шествие бяха придружени от екип на папския церемониал и ескорт на швейцарската гвардия до базиликата „Св. Петър“, където влязоха през централния вход и посетиха капелата, в която е изложено Св. Причастие, олтара с мощите на Св. Йоан XXIII (папа Ронкали) и накрая се преклониха пред централния олтар над гроба на Св. Петър.

Богдан Паташев е роден през 1968 г. в София. Завършва френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София и започва да следва медицина. След 1989 г. заминава за Рим, където учи философия, археология, богословие и източни духовни науки.
От 2006 г. до 2018 г. е министър-съветник и заместник-посланик в посолството към Малтийския орден, а от 2007 г. до 2017 г. е отговорник за медиите и обществените връзки на Междуритуалната епископска конференция на България. От 2017 г. до 2019 г. е неин генерален секретар и говорител.
Говори италиански, френски, английски и руски.

В новата ни история, пълни дипломатически отношения между България и Светия престол са установени на 6 декември 1990 г.

Добрите дипломатически контакти и работа в последните десетилетия направиха възможни две исторически посещения на папи в България, през 2002 г. на папа Йоан Павел II и през май т.г. на папа Франциск с мотото “Мир на земята”, което подчерта важната роля, която страната ни е имала и играе в момента за поддържането и изграждането на мира.

Освен към Светия Престол, Богдан Паташев ще бъде и посланик на Р. България към Суверенния Малтийски орден, се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.