Home » Авторски страници

Je suis Bivolъ / Аз съм Биволъ

2019.06.15 Няма коментари
Spread the love

Плакат: Христо Комарницки

“Това е координираната атака с участието на държавни институции и медии, близки до Делян Пеевски. В нея има фалшив сигнал от „БОЕЦ“ и анонимна публикация в „Труд“. Не е трудно да се досетим, че причина за атаката са разследванията на „Биволъ“, които изобличиха корупция за милиони и хора на високи позиции във властта.” – това пише в коментар на своята страница във Фейсбук Инициатива “Правосъдие за всеки”. за акцията срещу журналисти от сайта Биволъ. От “Правосъдие за всеки” пишат още, че “Докато с участие на прокуратурата се атакуват разследващи журналисти, властта открито заявява, че иска още по-недосегаем главен прокурор.”

Автошарж на карикатуриста от в. “Сега” и “Прас-прес” Христо Комарницки в подкрепа на Биволъ

“Случващото се срещу мен е мракобесие” – това казва пред Фрог нюз журналистът от Биволъ Асен Йорданов. “Бях по спешност извикан за разпит по образувано производство от Върховна касационна прокуратура (ВКП). Прокуратурата се е активирала по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ, който се оказа абсолютно фалшив. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа да даде информация за това, дори отказа да отговори какво е образувано срещу мен. Обеща, че ще стори това, ако направя официално запитване. Преди няколко дни го сторих, но и до ден днешен нямам отговор. Фрапиращото е, че се крие името на наблюдаващия прокурор, както и номера на преписката във ВКП.” – цитира Фрог нюз думи на Асен Йорданов.

Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Снимка: Юлия Лазарова, в. “Капитал”

“Положението е много страшно, това е настъпление на подмолна диктатура и смазване на всякакво гражданско общество” – казва Асен Йорданов пред в. “Капитал”. Поводът за неговите думи е прокурорското производство, образувано по анонимен сигнал срещу него и колегата му от “Биволъ” Атанас Чобанов.

“В Русия подхвърлят на разследващите журналисти дрога, арестуват ги и ги обвиняват. У нас подхвърлят фалшиви сигнали на прокуратурата и тя се активира срещу журналистите, знаейки отлично за какво става дума.” Това пък написа във Facebook Атанас Чобанов в началото на седмицата, след като е уведомен от разследващ полицай по телефона, че прокуратурата е започнала производство срещу него и колегата му.” – информира “Капитал” в публикация от 14 юни, озаглавена “Как се режат рогата на Биволъ”.

Асен Йорданов и Георги Георгиев. Снимка: “БОЕЦ”

“Ако мафията посегне на Биволите, ще отговорим с всички сили и средства!” – с тази позиция излезе на 13 юни Гражданско движение “БОЕЦ”. В материал, публикуван в сайта на “БОЕЦ”, председателят на сдружението Георги Георгиев апелира:

“Призовавам от името на “БОЕЦ” цялото българско общество, независимите медии, неправителствени организации и свободни граждани да подкрепят бойците и биволите в битката с мафията и корупцията, които ни убиват! ПОСЕГНАТ ЛИ НА АСЕН ЙОРДАНОВ, АТАНАС ЧОБАНОВ ИЛИ ДИМИТЪР СТОЯНОВ ОТ БИВОЛЪ, ще скочим и ще защитим с всички сили и средства биволите! Така, както ще защитим и всеки боец, свободен гражданин или честен български магистрат, изправил се срещу злото, което превзе държавата ни!”

Плакат: ГД “БОЕЦ”

Случващото се с “Билолъ” вече предизвика и международен отзвук. “Българското правителство отмъщава на журналистите от Биволъ” (“Bulgarian Government Retaliates Against Bivol Journalists”) – под това заглавие в сайта на Organized Crime and Corruption Reporting Project излезе материал на 14 юни.

“Българските власти отвръщат на удара на журналистите, чиито разследвания доведоха до скандала “Апартамент-гейт”, в който няколко членове на българското правителство подадоха оставка, включително министърът на правосъдието и ръководителят на комисията за борба с корупцията.” – се казва в материала.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.