Home » Авторски страници

„ПРОФИЛИ“-те на Владо Стан в родната му София

2019.06.14 Един коментар
Spread the love

Художникът Владимир Стан и собственикът на галерия „Лик“ арх. Людмил Киров на откриването на изложбата

Както вече нашето издание информира (вж. тук), на 12 юни т.г. в галерия „ЛИК“ в София се откри изложба живопис на българския художник, живеещ от десетилетия в Париж, Франция, ВЛАДИМИР СТАН (Владимир Станчовски).

На откриването се събраха колеги художници и приятели, състуденти на Владимир Стан, някои от които днес са преподаватели в Националната художествена академия, ценители на изобразителното изкуство.

Едно от платната на Владимир Стан, изложено на витрината на галерията

Макар че вече е прехвърлил 70-тата си година и е правил редица самостоятелни изложби във Франция, в други европейски страни и на други континенти, това изгежда е първата самостоятелна изложба на Владо Стан в родната му София, от която заминава през далечната 1986 г., установявайки се във Франция като политически емигрант.

На откриването на изложбата в София бе и собственикът на галерия „Лик“, арх. Людмил Киров, който иначе също живее зад граница. Ето какво сподели той за Еврочикаго:

„Радвам се, че се откри тази изложба в галерия „Лик“. По една щастлива случайност, по това време съм в България. Късмет е, че си дойдох малко по-рано, запознахме с художника и се харесахме. Нещата с тази изложба станаха много естествено. Не мога да кажа, че съм приятно изненадан от платната, защото очаквах да видя това, което видях. Човек, който твори толкова време в Париж и е успял да остане в Париж, да не се върне в България, значи е попил атмосферата там, която е като един университет. Подредихме изложбата, с удоволствие и двамата. За мен е много приятно, когато излагам красиви произведения. Владо Стан е един завършен творец. Няма как да го коментираме и да му кажем: „Работи повече в този дух и в този дух…“. Той, дето се казва, това, дето е могъл, го е показал.“

Събитието уважи и проф. Тома Върбанов, който е специализирал при Ив Брайер в академия „Гран Шомиер“, Париж, и дълги години е преподавал декоративно-монументална живопис в Националната художествена академия в София. Ето какво каза Тома Върбанов за Владимир Стан:

„Тази изложба е само част от това, което знам за Владо Стан. Тя е отново потвърждение за развитието на неговия талант – който не бих казал, че изпитва някакво френско влияние, парижко, толкова, колкото е верен на своята собствена, българска пластическа интуиция и природа, на своя почерк. Харесвам Владо, обичам го като човек и като художник. Мисля, че това е един нов негов успех. Радвам се, че той е тук, в София, в България, и дай Боже да остане повече. Неговият дом в Париж е отворен за всички български художници, по един или друг начин попаднали там. Той и неговата съпруга, техният дом е винаги гостоприемно отворен. Владо успя да съхрани себе си и да живее като художник.“

„Композиция“, едно от платната в галерия „Лик“

Ето и други от изложените платна на Владимир Стан от изложбата му „Профили“, която е отворена за посещения и откупки в галерия „Лик“ на ул. „Лайош Кошут“ 37 до 2 юли т.г.

„Двойнственост“

„Гости“

„Без име“

„Малкият принц“

Профили…

Откриването на изложбата завърши с разговори на чаша вино в топлата софийска вечер, в галерията и пред нейния вход на ул. „Лайош Кошут“.

.

Текст и снимки: Мариана Христова

One Comment »

  • lili said:

    Pozdravi ot Paris ! Bravo , za predpo4itane e da jiveesh me4tite si , otkolkoto da me4taesh jivota si , edna me4ta e ve4e realnost , uspeh i lek put …kum sledvashtata ! Félicitations de Paris ! Bravo , il est préférable de vivre ses rêves que de rêver sa vie , un rêve est déjà réalité , bonne chance et bon vent …vers les prochains ! Lili Stan

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.