Home » Авторски страници, българи зад граница

Парти на Vienna Economic Forum в Дипломатическата академия във Виена

2019.06.15 Няма коментари
Spread the love

На 14 юни вечерта членове и приятели на Виенския икономически форум (VEF) се насладиха на 18-то традиционно градинско парти в австрийската столица. И тази година посолствата на отделните страни не спестиха усилия и лично време, за да покажат на гостите своите регионални кулинарни умения, наред с музикалната програма. 

Елена Кирчева с други официални участници в събитието

Както във всяка от тези 18 години, партито предложи кулинарно-музикално пътешествие из страните-членки на Vienna Economic Forum.

Това станало любимо събитие, провеждано досега в австрийската столица и в Гутенщайн за откриване на лятото, се организира от генералния секретар на VEF д-р Елена Кирчева, заедно с посланиците във Виена на държавите, членове на форума: Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Литва, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Турция, Украйна, Хърватска, Черна Гора.

„Събитията с неформален характер също допринасят за постигане на разбирателството между нашите страни и ние се радваме на големия интерес, обичаност и популярност на тази годишна среща под открито небе” -отбелязва генералният секретар на Виенския икономически форум Елена Кирчева.

Кулинарни изкушения от Черна Гора

Първото градинско парти от този формат се състоя през 2004 г. в градината на резиденцията на тогавашния посланик на България д-р Елена Кирчева. И оттогава, то се провежда всяка година, като Управителният съвет на Виенският икономически форум успя да го превърне в другата своя запазена марка.

18-то поред градинско парти се провежда след много успешно издание на Виенския икономически форум, посветено изцяло на първо престижно събитие за Република Северна Македония в австрийската столица. Високият форум, на който присъства премиерът Зоран Заев, придружаван от своите най-важни министри, се състоя на 20 май 2019 г във Виена.

И тази година посолствата на отделните страни не спестиха усилия и лично време, за да покажат на гостите своите регионални кулинарни умения. Както винаги, културно-музикалната програма се превърна в своеобразен връх на вечерта.

Българският посланик Иван Сираков с танцов състав “Китка”

Традиция е на празника отделните страни да представят най-младите си и успешни таланти в Австрия.

Под открито небе, в градината на Дипломатическата академия във Виена, звучат част от опери, виртуозни изпълнения на цигулки, пиано, акордеон и саксофон, а фолклорни състави вдигат градуса на вечерта с кръшни народни танци от различни кътчета от Адриатика до Черно море.

По традиция вечерта се закри с кръшно българско хоро. На него първи се хванаха тези, които познават танцовите стъпки, и те увлякоха участниците в градинското парти.

 

Константин Димов

Снимки: Десислав Паяков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.