Home » Авторски страници

За баобабите и хората

2019.06.03 Няма коментари
Spread the love

УРОК ОТ МАЛКИЯ ПРИНЦ

Илюстрация от книгата “Малкият принц”

Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят. Деца, внимавайте с баобабите! – написа Антоан дьо Сент-Екзюпери през 1942 г. в книгата си „Малкият принц“.

И продължи: „На планетата на малкия принц, както на всички останали планети, имаше полезни и вредни растения. Значи и полезни семена от полезни растения и вредни семена от вредни растения. Но семената са невидими. А на планетата на Малкия принц имаше и страшни семена – семената на баобабите. Почвата на планетата бе заразена с тях. А ако човек се остави прекалено дълго на баобаба, никога вече не може да се отърве от него. Той задръства цялата планета. Корените му се вплитат в нея. И ако планетата е мъничка, а баобабите – многобройни, тя просто загива.“
„Това е въпрос на дисциплина – каза ми по-късно Малкият принц. Трябва редовно да изскубваш баобабите, веднага щом ги разпознаеш сред розовите храсти, на които много приличат, когато са съвсем млади.”

Седемдесет и седем години и няколко часа след Антоан дьо Сент-Екзюпери пиша: Хора, внимавайте с лошите хора!

На планетата Земя, както на всички останали планети, има добри и лоши хора – полезни семена от добри хора и вредни семена от лоши хора. Ако човек се остави прекалено дълго на лошите, никога вече не може да се отърве от тях. Те задръстват Земята. Корените им се вплитат в нея. И понеже Земята е мъничка, а лошите – многобройни, тя просто може да загине.

Това е въпрос на морална дисциплина. Трябва редовно да изскубваме семената на лошите, веднага щом ги разпознаем сред добрите, на които много приличат, когато са съвсем млади. Когато броят на лошите хора прогресивно се увеличава, настъпва катастрофа. Лошите хора са като баобабите за планетата на Малкия принц. Затова като пиша за тях „ме вдъхновява чувството за нещо неотложно“. Защото отстраняването им е много полезно – за Земята и хората.

Знам една планета, на която живеят много добри хора, но мързеливи, които не обръщат внимание на семената на 240 баобаби в България, на 751 баобаби в Европа и на 535 в САЩ.

След призива „Европа е в опасност“ на 30 европейски интелектуалци, наши 525 написаха: „Бъдете активни, информирайте се и дайте гласа си за партии и кандидати, които ясно заявяват проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация!“

Те – нашите интелектуалци – баобаби или не са баобаби?

 

Д-р Георги Чалдъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.