Home » Авторски страници, българи зад граница

Българският събор в Микулчице ‘2019

2019.06.03 Един коментар
Spread the love

Кирило-Методиевото наследство свързва всички славяни и на 25 май археологическият ареал в Микулчице, Южна Моравия, отново бе столица на българския дух.

„Българският ден“ е официално записан в културния календар на местната община, а топлото слънце, като че ли по поръчка, взе връх над мрачното и дъждовно време.

Всички условия за провеждането на Традиционния събор на българите, организиран от Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, бяха наистина перфектни. Тази година събитието премина под знака на значим юбилей – 10 години от построяването на паметника на светите братя Кирил и Методий в Микулчице.

Точно преди 10 години Българската културно-просветна организация, чийто законен наследник днес е Асоциацията на българските сдружения в ЧР, издига този прекрасен паметник. Негов автор е скулпторът Eмил Венков, живял и творил в Словакия. За съжаление, той вече не е между нас, но сътвореното от него ни събира и ще продължава да ни събира и в бъдеще.

Това благородно начинание се осъществява благодарение на Асоциацията на българските сдружения, на Държавната агенция за българите в чужбина, на правителството на Р. България, на стотиците наши сънародници, дарили средства за построяването на паметника.

На 25 май т.г. около 500 наши сънародници бяха предпочели да прекарат съботния ден със съотечественици, да се преклонят пред епохалната мисия на Солунските братя с любовта, към които ни събира тук всяка година.

Присъстваха всички регионални сдружения, членове на Асоциацията на българските сдружения в ЧР от: Прага, Бърно, Острава, Оломоуц, Пилзен, Кладно, Мост, Усти над Лабем и Млада Болеслав; представители на сдружение „Българска православна общност в ЧР“, на новосъздаденото българско сдружение „Родолюбие“ от Хоржовице, наши сънародници от сдружение „Златен век“ от Нюрнберг и Ерланген, Православна църковна общност „Теодосий Търновски“ – Германия, сдружение „Извор“ – Виена, Австрия, както и от българските неделни училища от Виена и Бърно.

Българският ден бе уважен от чешките държавни институции: зам.-областният управител на Усти над Лабем, кметът на Микулчице, директорите на музеите в Микулчице и Ходонин, председателят на Международния славянски съюз, на сдружение „Златен век“. За съжаление, сред уважаваните гости нямаше нито един официален представител на българска институция.

Съборът започна с чешкия и българския химни, и „Върви, народе възродени“, премина през празничното слово на г-н Кирил Беровски, председател на АБС, и традиционното поклонение и поднасяне на венци пред паметника на Светите братя, и продължи с богата културна програма.

В нея видяхме изпълнения на хор „Гласове от България“ – Прага, на танцов състав „Пендари“ – Виена, на малките пендарки от българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена, на детски фолклорен състав „Китка“ – Бърно, на танцов състав „Лисичка“ – Германия и на танцов състав „Пирин“ – Бърно.

Програма, която огласи и разлюля зелената поляна пред паметника Кирил и Методий, и изпълни душите на присъстващите с радост, наслада, гордост и надежда – че българският дух е жив и ще продължава да живее, защото наоколо по ливадите тичаха нашите деца, подскачаха в ритъма на народните танци, попиваха стихчетата за Славянските просветители.

После всички се събраха за обяд, подсигурен от АБС – едни търсеха дебелите сенки, други насядаха на тревата, трети се наредиха на опашка за кебапчета и отвсякъде звучеше българска реч, чуваше се детски смях.

Радвахме се на срещи между стари приятели. Разделихме се с обещанието, ако е живот и здраве, да се срещнем в Микулчице и догодина.

Текст и снимки:

Камелия Илиева,

гл. редактор на сп. “Роден глас” – Чехия

One Comment »

  • Nik said:

    Както е известно, Константин /бъдещият Кирил/ сътворява глаголицата.
    В библиотеката на Карловия университет в Прага се пазят десетки фолианти с текстове на глаголица. Досега не съм попадал на информация, сочеща за интерес на български изследователи към това съкровище.
    Вие да сте чували нещо по въпроса?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.