Home » Авторски страници, българи зад граница

Помен за жертвите на Босилеградския погром

2019.05.14 Няма коментари
Spread the love

КИЦ „Босилеград“, Гражданско сдружение „ГЛАС“ и Демократичният съюз на българите ще организират на 15 май т.г., от 12.00 часа местно време, поклонение пред гробовете на Стою Аначков Попов в с. Долна Любата и на Рангел Илиев в с. Горна Любата, и ще отдадат почит на жертвите на Босилеградския погром.

Сръбски полицаи връщат паметна плоча с имената на жертвите на Босилеградския погром

На 15 май 1917 г. сръбска паравоенна чета от 200 души, командвана от поручик Коста Милованович Печанац, нахлува на територията на Царство България, избива 33 души цивилно население, изгаря две деца, опожарява Босилеград и селата: Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата, и Горна Лисина, като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.

По същия повод на 16 май, от 17.00 часа, в Общинския театър в Кюстендил, Македонският научен институт – научно-информационна група “Кюстендил” и КИЦ „Босилеград“ ще открият фотодокументална изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“

От 2017 г. гражданските организации в Босилеград полагат огромни усилия да поставят паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром, по повод 100 години от събитието. Целта на отбелязването на тази трагична за Босилеград дата е да се отдаде почит на жертвите и да започне процес за национално помирение между българи и сърби.

Идеята не можа да се осъществи, поради съпротивата на местната власт. Две паметни плочи с имената на жертвите бяха отнети от полицията и бяха върнати след срещата на президентите Румен Радев и Александър Вучич през юни миналата година. Отново бе задвижена процедурата за поставяне на паметна плоча, но кметът Владимир Захариев отново се обяви против.

Иван Николов,

КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.