Home » Авторски страници, българи зад граница

Иринка Гочева от Чикаго е “Българка на годината – 2018”

2019.05.14 Няма коментари
Spread the love

Иринка Гочева на церемонията по нейното награждаване в София. Снимка: Dir.bg

ИРИНКА ГОЧЕВА, основател и художествен ръководител на ансамбъл “Хоро” и детска формация “Хорце” към българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго, и преподавател по народни танци в българското училище в Сарасота, Флорида, е носител на годишната награда на Държавната агенция за българите в чужбина “БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА – 2018”. Г-жа Гочева бе отличена на специална церемония в София на 13 май.

Снимка: Фейсбук профил на Кина Бъговска

“Тази награда за мен е високо отличие, което приемам не лично, а споделям с всички около мен – семейството ми, с цялата българска общност, и ще продължавам със същия ентусиазъм и отговорност да умножавам хората, които харесват българския фолклор, танц и обичаи, и да запазвам българската традиция.” – каза пред Радио България Иринка Гочева.

Снимка: bnr.bg

Другите номинирани за престижното отличие българки бяха Дорис Ернандес-Дукова от Богота, Колумбия, основател и президент на българо-колумбийската фондация “Алианза”; Людмила Георгиева – оперна певица в Държавната опера в Хамбург, Германия, и член на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург; Светла Кьосева – директор на Българското училище по роден език в Будапеща, Унгария; Снежана Скорич – директор на Болградската гимназия “Георги Сава Раковски” в Украйна.

Димитър Владимиров и Иринка Гочева. Снимка: Dir.bg

—————————————————————————————————–

Коментар на Кина Бъговска за вълнуващото събитие:

13 май 2019 г., София – обикновен ден от една нова седмица за мнозина, но за такива като нас – прелетели океана, за да присъстват на церемонията за награждаване на “Българка на годината 2018” – Иринка Гочева, нашата Иринка от Чикаго, си беше вълнуващо преживяване. Всичко се случи в кино “Левски”, сега – Сити арт център.

Кина Бъговска, Боянка Иванова, Иринка Гочева, Петя Бъговска. Снимка: Фейсбук профил на Кина Бъговска

За десети пореден път Държавната агенция за българите в чужбина връчва почетната награда “Българка на годината”, на името на легендарната Злата Мъгленска, на най-заслужилата българка, допринесла с дейността си за запазване и разпространение на българския дух и традиции. А тези, които живеем в Чикаго, а и не само, добре познаваме коя е Ирина. Как с постоянство и професионализъм, в продължение на 15 години наред, с житейските си и семейни ангажименти изгради български фолклорен танцов ансамбъл “Хоро”, с над 70 танцьори, повечето от които самодейци, но с вродена тръпка към българския танц. Иринка Гочева е емблема за Чикаго и генералният консул Иван Анчев говори с уважение за нейния необхватен талант и дейности, за нейния голям принос в българското Чикаго.

Снимка: Фейсбук профил на Кина Бъговска

Познавам Иринка от самото начало на съзидателната й хореографска дейност. Почти няма концерт или проява с нейно участие, на които да не съм присъствала. Но, притихнали в залата, заедно с Боянка Иванова – директор на училище “Джон Атанасов” в Чикаго, Петя Бъговска – професор по музика, Наталия Михалевска от МОН, Райна Манджукова, Иванка Славчева от ДАБЧ, приятелите Веска и Нина, почитатели, отново ни се разтуптяха сърцата под игривата музика на българския фолклорен танц и при вида на спектаклите “На мегдана”, “Фолклорна огърлица”, “15 години ансамбъл “Хоро”, “Стани, Стани, Нине” и др., показани във филма за тазгодишната носителка на престижното отличие.

Снимка: Фейсбук профил на Кина Бъговска

Церемонията бе открита с изпълнение на Деси Добрева. Наградата бе връчена на Иринка Гочева от изпълняващия длъжността председател на ДАБЧ Димитър Владимиров. Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова обяви избора на журито, сред другите номинирани.

Бяха прочетени много приветствия – от вицепрезидента Илиана Йотова, от вицепремиера Марияна Николова, от хореографи от Хореографското училище, от Национален ансамбъл “Сливен” и, не на последно място – от Боянка Иванова, която поздрави с вълнение Ирина и завърши с думите, че България, това не е нейната физическа територия. България е голяма, защото нейната духовна територия е голяма, докато има личности като Иринка.

Продължавай, Иринка, все така, по възрожденски.

Боянка Иванова поздравява Иринка Гочева. Снимка: Фейсбук профил на Кина Бъговска

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.