Home » Авторски страници

Премиера в София на “Хоро над Тирол”

2019.05.08 2 коментара
Spread the love

На 25 май 2019 г., събота, от 18 часа местно време, в пресклуба на Съюза на българските журналисти в София (ул. “Граф Игнатиев” № 4) ще се състои представяне на литературния сборник с творби на 65 български автори от пет континента “ХОРО НАД ТИРОЛ”. За представянето на книгата в София досега са потвърдили участие авторите Рада Добриянова от Швеция, Елена Пеева-Никифоридис от Гърция, Дарина Шнайдер от Германия, Генка Петрова от Добрич, Магдалена Шумарова от Петрич, Емил Измирлиев, Николай Колев – Босия, Пламен Сивов, Петър Калинов и Слави Тодоров от София, Георги Стойков от Нови хан. Книгата ще бъде представена в София от поета Ивайло Диманов.

“Хоро над Тирол” е четвърти литературен сборник с творби на български автори, публикувани в EuroChicago.com. Сборникът съдържа 38 разказа и 46 стихотворения на 65 български автори от 14 страни и 5 континента. След „Черга пъстроцветна“ (2016), „Часовниковата кула” (2017) и „Читател до поискване“ (2018), дойде ред и на тази книга. Сборникът е кръстен на един от разказите, които съдържа, и в него влизат произведения, публикувани на страниците на EuroChicago основно през последната календарна година.

„Географията“ на този сборник минава през Австралия, Австрия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Нова Зеландия, Република Южна Африка, САЩ (Илинойс, Индиана и Пенсилвания), Турция, Украйна, Унгария, Швеция; през Асеновград, Банкя, Болград, Бон, Будапеща, Варна, Велико Търново, Враца, Димитровград, Добрич, Дупница, Йоханесбург, Истанбул, Ловеч, Лондон, Мюнхен, Нови хан, Петрич, Пловдив, Питсбърг, Русе, Разград, Сао Паоло, Сливен, Солун, София, Стрьомстад, Трявна, Уелингтън, Чикаго и др.; през Австралия и Океания, Африка, Европа, Северна и Южна Америка.

Предговорът на “Хоро над Тирол” е написан от основния дарител на предишните три сборника Виктор Хинов (Индианаполис, САЩ). Отзивът за книгата, поместен на задна корица, е от Дида Калугерова-Щадлер, библиотекар в Секцията за Югоизточна Европа на Конгресната библиотека във Вашингтон, САЩ. Корицата на книгата е дело на Катя Донкова (Германия) и Димчо Джиговски (България). Редактор и на този сборник е Мариана Христова.

Дарителите, които направиха възможно тази книга да излезе на бял свят, са от пет страни и три континента. Техните имена и страните, в които живеят, са написани в самата книга.

Творбите, които сборникът съдържа, представят една свободна извадка от създаваното днес в българска литература, която се пише в Родината и по широкия свят. В тази поредна картина от събрано на едно място българско слово се преплитат теми, сюжети и настроения – магически, лирични, сатирични, злободневни – свързани с нашето вчера и днес. С политически, географски и лични преходи от едно в друго време, от една в друга страна. С едно българско и глобално съвремие. Българоезичната аудитория по света ще намери може би и в тази книга онази творба/творби, заради които си е струвало да я отвори.

Всеки, който иска и може да дойде на софийската премиера на “Хоро над Тирол”, е добре дошъл.

.

2 коментара »

  • Mariana said:

    По-късно във Фейсбук страницата на събитието – https://www.facebook.com/events/2327709844136799/ участие в премиерата в София са заявили също Катя Донкова /Германия/ и Людмила Калоянова /САЩ/.

  • Емил Измирлиев said:

    Само съм роден в Дупница, а иначе съм от Сифия 😀🌈

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.