Home » Авторски страници, българи зад граница

Български Великден в Ричмънд, Вирджиния

2019.05.01 Няма коментари
Spread the love

“БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД”, щата Вирджиния, организира културно събитие за популяризиране на българската култура и традиции при празнуването на християнския празник Възкресение Христово.  Като целта на събитието бе да се съберат българите и всички желаещи от други националности, които живеят в Ричмънд и околността, за общо отпразнуване на Великден, съгласно българските обичаи и традиции. Събитието надмина очакванията.

На 28 април, неделя, в слънчевия празничен следобед, в парка, с усмивка на лице и добро настроение, пристигнаха многобройни гости, желаещи да отпразнуват заедно най-хубавия християнски празник Великден, спазвайки българските обичаи и традиции, и да усетят българското, макар и далече от Родината.

И при все, че българското училище беше подсигурило богата великденска трапеза, всеки от пристигащите също носеше някое от типичните български великденски храни, за да го сподели с останалите.

С кратка, но чистосърдечна поздравителна реч, директорът на “Българска академия в Ричмънд” г-жа Гюлджан Хадживелиева приветсва и благодари на всички присъстващи.

Атмосферата беше празнична и ведра. На трапезата очакваше гостите великденското традиционно печено агне, зелена салата, козунак, боядисани великденски яйца, баница и още много вкуснотии.

Но най-хубаво от всичко беше българската музика, която звучеше в парка и приветстваше всички пристигащи на българското Великденското празненство.

Най-голямо забавление имаха децата. След безгрижните игри, на събралите се многобройни българчета на детската площадка с катерушки и парзалки, разположена точно до масите, с весел смях и желание за победа се сбориха децата с великденските яйца.

След това, като мост между българската култура и местния великденски обичай, последва любимото за всички деца състезание на лов за великденски яйца.

И накрая, като за десерт, на този светъл празник си имаше и една прекрасна рожденичка: Вики, на 4 години, която отпразнува с всички деца рождения си ден с прекрасна торта на еднорог.

Всички българи и гости от други националности, които дойдоха и взеха участие в организираното от българското училище “Българска академия в Ричмънд” Великденско празненство, си тръгнаха усмихнати и положително заредени от общото българско празнуване на този светъл празник.

Българският дух е жив, дори и далеч от България!

 

Офелия Цицкова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.