Home » Авторски страници, българи зад граница

Илияна Йотова се срещна в Пловдивския университет със студенти от нашите общности зад граница

2019.05.01 Няма коментари
Spread the love

На 19-ти април 2019 г. се състоя среща на вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова със студенти, приети за обучение в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по Постановление на МС № 103 и Постановление на МС № 224. От страна на Асоциацията на българските училища в чужбина бяха поканени д-р Адриана Любенова и Боянка Иванова, членове на Управителния съвет на АБУЧ. На срещата присъстваха представители на кабинета на вицепрезидент Йотова, ректорът на Пловдивския университет, проф. Запрян Козлуджов, директорът на дирекция “Висше образование” в Министерството на образованието и науката, г-жа Ангелина Ламбрева, преподаватели в ПУ “Паисий Хилендарски”, представители на Община Пловдив, журналисти и др.

Срещата откри проф. Козлуджов и като домакин сподели, че има създадени свои лични впечатления от живота в българските общности по света, чрез сътрудничеството си с АБУЧ и пътуванията си по места.

Във встъпителните си думи г-жа Илияна Йотова подчерта положителните си впечатления от българските общности по света, добити по време на пътуванията й в чужбина, и ролята на АБУЧ за съхраняване на българското самосъзнание зад граница. В обръщението си към студентите тя каза, че никой не поставя под съмнение тяхното самосъзнание, тяхната убеденост, че са част от България. Именно поради това външната политика на страната е насочена и към българите по света, към техните проблеми. С такава цел по нейна инициатива се провеждат поредицата срещи със студенти, наречени Студентски лаборатории. В различни градове на страната студентите в различни ВУЗ-ове, приети по ПМС 130 и 228, имат възможност лично да споделят своите впечатление и нужди.

„Ние сме тук не на официална среща, а на обикновен разговор, в който да изслушаме Вашите спънки и проблеми в обучението и живота Ви в България, за да ги облекчим. Не се притеснявайте да ги споделите, ние сме тук, за да помогнем.“ – отвори дискусията г-жа Йотова.

На срещата присъстваха над 80 студенти с български произход и с българско гражданство, главно от Молдова, Украйна, Македония, Сърбия и Косово.

Общо бе мнението на студентите, че новите общежития на Пловдивския университет са с качество и стандарт не на тризвезден, както спомена ректорът, а на четиризвезден хотел. Други такива студентски общежития в България няма, споделиха студенти, прехвърлили се от София в Пловдив.

Впечатляващо чист и безупречен бе българският език у всички младежи, които се изказаха.

Таня от Молдова сподели, че е получила информация за българските ВУЗ-ове още в гимназията. Избрала е специалност „Педагогика“ и е изключително доволна от обучението. Къде ще реши да се реализира, е въпрос, който й предстои да реши, защото и животът в България много й харесва.

Изказано бе общо задоволство от високото качество на обучение и предоставените битовите условия от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Много от присъстващите споделиха недоумението си от безкрайно дългите срокове и пречки за административното уреждане на пребиваването им в България.

Александър от Запорожска област в Украйна, 5-ти курс в специалност “Право“, сподели трудностите, които е имал с българския език в началото: „Първите ми две години бяха загубени в изучаване на езика. Това бе основният ми проблем, след това е лесно.“

Проф. Козлуджов отговори, че университетът предлага засилена програма за изучаване на български език по 6 часа на ден.

Впечатляващ бе брилянтният български на Максим от Молдова, който следва софтуерно инженерство. Той също отбеляза: „Езиковата и социална адаптация са най-големият проблем за повечето от нас. Аз намирам стандарта на живот в България за много по-добър. Продадохме къщата си в Молдова, прибрах и родителите си тук. Сам се устроих в България, но началото бе трудно, защото нямаше кой да ти каже как да си поръчаш и едно кафе. Сега ние помагаме на идващите. Трябва да се помисли за облекчаване на интеграцията в началото.“

От името на УС на АБУЧ изказваме искрената си благодарност за включването на АБУЧ в Обществения съвет за българите в чужбина към вицепрезидента. Благодарим за присъединяването ни в образователните програми и проекти на вицепрезидент Йотова. Съвместните ни срещи са много резултатни и ползотворни. Поздравяваме г-жа Йотова за тази й поредица от инициативи за срещи с български студенти, дошли от чужбина, които ще допринесат за осъществяване на общата ни цел и желание да мотивираме и убеждаваме младото ни поколение за завръщане в България.

За да се разшири обхватът на желаещите млади българи от различни краища на света да учат в България, със съдействието на вицепрезидента Йотова, МОН разработва нови текстове за промяна на Постановление 103. От името на АБУЧ в тези усилия активно се включва и членът на Управителния ни съвет – д-р Адриана Любенова.

Като представители на УС на АБУЧ можем да анализираме информацията от срещата, да определим изводите и да начертаем приоритетите си като обществена организация. Основните проблеми на младежите, идващи в България по 103 и 228 ПМС, са езиковата и социалната адаптация на младите хора, идващи от българските общности зад граница за продължаване на обучението им в България. Това е част от главната тема на АБУЧ за „завръщането“, която включва: създаване на условия за вземане на решение, подготовка, обратен път и реинтеграция. Завръщането на българчетата и техните семейства в Родината е изпълнение на главната цел на АБУЧ – затваряне на кръга на общонационалната ни идея за съхранение на българския език, на самосъзнанието и на националните ценности зад граница. Ние не пазим българското, за да остане то далеч от България, а за да го върнем обратно там, където то принадлежи.

Опитът на членовете на АБУЧ – и в частност на членовете на УС – е пълен с достатъчно идеи. Имаме капацитет да подпомогнем този процес. Проблемът за езиковата интеграция е не само проблем на студентите. Той стои с още по-голяма сила пред децата след идването им у нас от чужди образователни системи в задължителна училищна възраст, когато трябва да бъдат включени в общозадължително обучение в България.

След този разговор със студентите бихме могли да си представим как се чувства едно дете във 2-ри клас, преминало етап на обучение до този момент в Германия например, и включено в общообразователно училище в България.

УС на АБУЧ е убеден, че въпросът за езиковата и социална интеграция на завръщащите се българи, а и на законно пребиваващите в страната чужди граждани, следва да стане част от държавната политика на България, като е готов да подпомага неговата реализация. Такъв идеен проект Асоциацията ни не е преставала да предлага на съответните държавни институции през годините и не престава да настоява, че това е неизменно условие за ефективната интеграция на всички хора, избрали България за свое добро място за живот.

Радваме се на единомислието и единодействието ни с вицепрезидента Йотова в тази посока и сме готови да се присъединим към инициативите й за подпомагане на езиковата и социална интеграция на всички желаещи младежи и деца в задължителна училищна възраст да продължат обучението си в България.

Видеозапис от срещата – тук.

 

Боянка Иванова,

член на УС на АБУЧ,
основател и директор на БУ „Джона Атанасов“ в Чикаго, САЩ

 

Снимки и видео: ПУ “Паисий Хилендарски”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.