Home » Авторски страници, политика

Граждани не приемат проекта за Националната стратегия за детето. Писма до президента и НС

2019.03.13 Няма коментари

На 12.03.2019 г. инициативна група от български граждани, обединени от идеята да противодействат на приемането на проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г., внесе официално писмо до Президента и Вицепрезидента на страната. (Писмото в оригинал – ПИСМО – НАЦ.СТРАТЕГИЯ ДЕТЕТО – ПРЕЗИДЕНТА)

В писмото гражданите призовават държавния глава да разгласи публично и твърдо да се противопостави на рисковете, които крие стратегията в този си вид за суверенитета на българското семейство и правото му да отглежда и възпитава своите деца, съобразно своите възгледи, вярвания и традиционни ценности. Те алармират и обръщат сериозно внимание на крайно негативните последствия от въвеждането на Ювеналното законодателство, в чийто дух е написана стратегията, и визират жестоките практики на Норвежките социални служби, мултиплицирани в други страни, приели този тип законодателство.

Стратегията, която трябваше да бъде подложена на широка публична дискусия, на практика е нещо, за което нито се коментира активно в националните медии, нито се организират обществени публични дискусии, за да бъде изяснена целта, смисъла и последствията от нея. Това създава усещането за една неуместна и крайно недопустима потайност, когато става въпрос за бъдещето, живота и добруването на нашите собствени деца!

Копие от писмото до г-н Радев е внесено и до Председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите към Народното събрание. (Писмото в оригинал – ПИСМО – НАЦ.СТРАТЕГИЯ ДЕТЕТО – НАР.СЪБРАНИЕ)

Зад писмото застават неформалната Фейсбук група „НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030“, наброяваща близо 2000 члена, Фондация “Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство България”, Сдружение „Активни българи в гражданска държава” и Асоциация на бащите в България, която провежда активна информационна дейност по темата и осигурява подкрепа на български родители в скандинавските страни, засегнати от крайните и неадекватни мерки на социалните служби там, създадени по модела на Службата за защита на децата в Норвегия – Барневарн.

Авторите на писмото предупреждават, че ще прибегнат до реални протестни действия, ако призивът им не намери отклик у официалните институции в страната.

 

Румяна Георгиева,

учител

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.