Home » Авторски страници, българи зад граница

Мина Здравкова – едно българско момиче в чужбина, което слави България

2019.03.14 Няма коментари


Не мога да не споделя радостта си от това да видим наша бивша ученичка да постига мечтите си и да се състезава за България като участник в танцови двойки по фигурно пързаляне. И сега я видяхме да представя България с американския си партньор Кристофър Дейвис на Универсиадата в Красноярск – 2019.

Мина Здравкова учи при нас, в Българското училище към Посолството в Лондон, през 2014 г., после замина за САЩ, в Чикаго, и там учи за малко в Българското училище „Джон Атанасов”. А сега е вече професионален състезател и слави България.

Мина Здравкова през 2014 г., когато е ученичка в Българското училище към Посолството. Снимка: Скрийншот от филм на БНТ

Най-вълнуващото е, че когато я изпращахме от нашето училище за САЩ, тя танцуваше в танцовия ни състав и сбогуването й с нея бе заснето във филма, който БНТ направи за нашето училище тогава. В него е разказана историята й – нейната и на семейството й. Вижте финала на филма – тя е там и музикалният фон е от песента „Вечеряй, Радо”. Същата песен е и в изпълнението й в Красноярск.

Мина Здравкова и Кристофър Дейвис на Универсиадата в Красноярск в стилизирани български народни носии

Няма случайни неща за неслучайните хора – нашите деца!

Пожелаваме й да върви все така уверено и да преследва детската си мечта. От 3-годишна е на ледената пързалка и родителите й са я завели там, за да я излекуват от астма. От 10-годишна живее сама по света, без семейството си, за да тренира.

Мина през 2017 г. Снимка: Sportal.bg

Филмът за Българското училище към Посолството ни в Лондон от 2014 г. – ТУК 

Едно интервю с Мина от 2017 г.ТУК

Мина и Кристофър преди две години. Снимка: Sportal.bg

 

Снежина Мечева,

директор на БУ “Иван Станчов” – Лондон,
говорител на АБУЧ

—————————————————————————————

Б.р.: Българската държава за съжаление не помага на тази двойка, състезаваща се за България, и Мина и Кристофър са поддържани като спортисти само от техните родители. Крайно време е това да се промени.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.