Home » Авторски страници

Родолюбци реставрираха паметник на загинал през Руско-турската война

2019.03.02 Няма коментари
Spread the love

Двама родолюбци – Любен Пехливанов и Манол Иванов от фирма “Пърфект Билд” ЕООД реставрираха занемарения паметник на руския офицер Павел Красов, загинал за свободата на България през Руско-Турската война от 1877-1878 г.

Паметникът преди реставрацията. Снимка: Actualno.com

Те подготвят откриването му на 3-ти март, от 11 ч. местно време, на ъгъла на улицата, наречена на негово име – “Павел Красов”, и бул. “Цариградско шосе” в София.

Гости на откриването ще бъдат руският посланик и руското културно аташе в София. За отдаване на почит ще присъстват също кметът на столичния район “Младост” Румен Русев, членове на обществени организации от кв. Горубляне и граждани.

Напомняме, че през годините паметникът беше занемарен и изоставен в частен имот.

Павел Красов (неизв. – 1877 г.). Руски офицер, участник в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Загинал на 4.01.1878 г. (22.12.1877 г. – стар стил) в сражение. Ескадронът му от Лейбгвардейския гродненски хусарски полк се е сражавал с укрепилите се между чифлика “Чардаклия” и мостовете на река Искър турски части. Погребан е на лобното му място от жителите на село Горубляне.

 

Сдружение “Велика Болгария”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.