Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиера в София на филм за бесарабските българи

2019.03.20 Няма коментари
Spread the love

Кадър от филма “Място на силата”

На 29 март 2019 г. от 18.30 местно време, в кино „Люмиер“ (Малкото НДК) в София ще се състои премиера на “Място на силата” – пълнометражен документален филм на бесарабската българка Татяна Станева, показващ част от историята и паметта на българите в Бесарабия.

Трейлър на филма:

МЯСТО НА СИЛАТА

Документален филм, продължителност 1 ч. и 40 мин.
Сценарист, режисьор и продуцент – Татяна Станева
Генерален партньор – Център за развитие на Бесарабия

Бесарабските българи и България… Познаваме ли се? Какво знае България за нас, бесарабските българи? Знае ли кои сме, с какво живеем, какви са болките и копнежите ни?..

Пълнометражният документален филм на бесарабската българка Татяна Станева “Място на силата” дава отговор ако не на всичките, то поне на част от тези въпроси. И отговорите са болезнено искрени, защото се базират на преживяното. От нея самата, от предците й, от съселяните.

Документалната лента показва уникалността и автентичността на българското село Чушмелий в Украйна, откъдето родом са българския учен Димитър Агура и ген. Георги Агура. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик (основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци), зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, но и да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи; да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии и гладомора, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Това е филм-летопис за паметта на една малка българска общност, който може да подбуди всеки от нас да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

В хода на прожекцията ще бъдат показани уникалните снимки на художника-фотограф Александър Барон, запечатали процеса на работа върху филма, както и уникалните домашно тъкани пешкири от колекцията на Таня Янчева-Дукова. Ще могат и да чуят фолклорни изпълнения, запазени само и единствено в Бесарабия.

Прожекцията се реализира с финансовата подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина.

 

Център на бесарабските българи в България

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.