Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Дружество на бесарабски българи търси подкрепа от Радев, Борисов и НС за съхраняване на Болградски район

2019.03.15 Няма коментари
Spread the love


Дружество “Св. св. Кирил и Методий” – Болград, Украйна, е изпратило, заедно и поотделно, тревожни писма до президента на Р. България Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на Асоциацията на българите по света Младен Станев.


Тревогата на това дружество на бесарабските българи, изразена в писмата, изпратени на 10 март т.г., касае статута на Болградски административен район в Украйна, който е застрашен от закриване. От дружеството се надяват и очакват подкрепа от страна на българската държава и народ, които да застанат твърдо в подкрепа на своите сънародници в Украйна.

В изпратените до различни институции в матичната държава писма от Дружество “Св. св. Кирил и Методий” изтъкват:

Днес, в условия на независима Украйна, строителство на демократични институции в страната след 2014 година, като движение за реформи при нас активно застъпи процесът на административно-териториалната реформа. Тази реформа не предполага съхраняването на Болградски район – единствен район, където българите са представени в своето болшинство.
Ликвидирането на Болградски район ще превърне град Болград в редовно провинциално селище, ще загуби статута на духовен и културен център за всички българи в Украйна.
Ние, българите, гагаузите и албанците, сме загрижени от плановете, според които се предполага да се заличи, ликвидира районът, и считаме това за недопустимо решение, подлагащо под съмнение развитие, съществуване на българския етнос тук. Като граждани на Украйна считаме за необходимо, че провеждането административно-териториалната реформа при нас да се мотивира и прилагат следните точки:
1. Конституцията на Украйна, т.132;
2. Законът за местното самоуправление на Украйна, т.6;
3. Рамковата конвенция на Съвета на Европа по защита на националните малцинства, т.16;
4. Европейската Хартия за регионални езици и езици за националните малцинства, т.7,18;
5. Декларацията за правата на националностите на Украйна, т.2.
Обсъждането на административната реформа в Украйна става повече от 10 години. За съжаление, планове по запазване на Болградски район нито веднъж не се разглеждаха. Болградски районен съвет неведнъж провеждаше свои заседания по въпроса. Всяка сесия на Районен съвет изказваше своята загриженост по въпроса, изпращаше към съответните висши структури на Украйна свое виждане по решаване на въпроса, многократно делегираше свои представители за срещи и провеждаше такива на високо ниво в град Киев, посещавахме Кабинета на Министрите, Президентството на Украйна.
Очакваме гласът на България да се произнесе, по примера на други европейски държави, с достойнство борещи се за правата на своите сънародници, предвид изпитанията, изправили се пред нас в началото на ХХI век.”

Писмата в оригинал могат да се видят съответно тук – Писмо общо 2019, тук – Президент 2019, тук – Бойко Борисов, тук – Народно събрание 2019 и тук – АБС 2019.

Следва пълният текст на писмото до президента Румен Радев.

До

Президента на Република България
Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н Президент,

Дружество „Св. св. Кирил и Методий” – град Болград, работната група по запазване на
Болградски район към Болградски районен Съвет, обръщаме се към Вас, поради сложили се обстоятелства около съдбата на Болградски район, където компактно живеят българи,
православни албанци и гагаузи. В Украйна Кабинетът на Министрите взе решение, по време на провеждането на административната реформа в държавата, към средата на 2020 година да намали количеството на райони и от 400 да остави само 100, като ликвидира Болградски район включително.

Днес върху територията на Одеска област компактно живеят българи, гагаузи и албанци, в състава на различни райони, граничещи един с друг. В Болградски район българите са
представени повече от 88 процента, като в другите райони те са около половината от населението.

След 1812 година, след пописване на Букурещкия мир и последвалата българизация на Южна Бесарабия, регионът циклично сменя своя сюзерен повече от 8 пътя. Всяка държава, упражняваща своя суверенитет тук, налагаше свое виждане по административното устройство при нас. По времето на СССР българите, живущи компактно и наброяващи стотици хиляди, стават обект на различни манипулации, разпокъсват се административно в различни райони. Само едно населено място – Болград получава статут на районен център, други два са ликвидират.

Днес, в условия на независима Украйна, строителство на демократични институции в
страната след 2014 година, като движение за реформи при нас активно застъпи процесът на административно-териториалната реформа. Тази реформа не предполага съхраняването на Болградски район – единствен район, където българите са представени в своето болшинство.

Ликвидирането на Болградски район ще подложи под заплаха съществуването на българския етнос в региона, неговата асимилация ще получи допълнителен тласък и невъзможност да се развива и се запази като такъв.

Ликвидирането на Болградски район ще превърне град Болград в редовно провинциално
селище, ще загуби статута на духовен и културен център за всички българи в Украйна.

Ние, българите, гагаузите и албанците, сме загрижени от планове, според които се предполага да се заличи, ликвидира районът и считаме това за недопустимо решение, подлагащо под съмнение развитие, съществуване на българския етнос тук. Като граждани на Украйна считаме за необходимо, че провеждането административно-териториалната реформа при нас да се мотивира и прилагат следните точки:

1. Конституцията на Украйна, т.132;
2. Законът за местното самоуправление на Украйна, т.6;
3. Рамковата конвенция на Съвета на Европа по защита на националните малцинства, т.16;
4. Европейската Хартия за регионални езици и езици за националните малцинства, т.7,18;
5. Декларацията за правата на националностите на Украйна, т.2.

Обсъждането на административната реформа в Украйна става повече от 10 години. За
съжаление, планове по запазване на Болградски район нито веднъж не се разглеждаха. Болградски районен съвет неведнъж провеждаше свои заседания по въпроса. Всяка сесия на Районен съвет изказваше своята загриженост по въпроса, изпращаше към съответните висши структури на Украйна свое виждане по решаване на въпроса, многократно делегираше свои представители за срещи и провеждаше такива на високо ниво в град Киев, посещавахме Кабинета на Министрите, Президентството на Украйна.

Очакваме гласът на България да се произнесе, по примера на други европейски държави,
с достойнство борещи се за правата на своите сънародници, предвид изпитанията, изправили се пред нас в началото на ХХI век.

Строителството на нова България след Освобождението стана и с участието бесарабските българи, много от които са възпитаници на прословутата Болградска гимназия, които също са допринесли за свободата на Отечеството, за нейното възстановяване, възраждане.

Уважаеми г-н Президент,

Вашата подкрепа по въпроса за запазването на Болградски район, като административно-стопанска единица в състава на Одеска област, духовен и културен център за всички българи в Украйна, ще се възприеме положително, за да си възвърнем на град Болград предишното значение на културен и стопански център за бесарабските българи, какъвто е бил през втората половина на ХIХ век, когато тук е имало гимназия от национално значение, със своя печатница, драматичен театър, издавали са се български вестници, учебници, книги и т.н.

Очакваме позицията на българската държава и народ твърдо ще застане в подкрепа на своите сънародници в Украйна.

С уважение,

Председател на дружеството Иван Половнюк
Секретар на дружеството Димитър Кружков
Ръководител на работната група Никола Узун

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.