Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържествено честване на 3-ти март в Лос Анджелис

2019.03.07 Няма коментари

Нека помним и предаваме на българчетата, живеещи извън Родината ни, своята история, славното ни минало и велики герои!

За нашето тържество ние имахме скъпи гости – официална делегация от България, начело с Вицепрезидента, г-жа Илияна Йотова, които бяха на работно посещение по Западното крайбрежие в САЩ.

Ето как празнувахме ние…

За 8-ма поредна година тържествено беше отбелязан 3-ти март в БУ “Св. св. Кирил и Методий”. Но тази година този ден беше много специален, защото имахме скъпи гости от Родината. Заедно с нас празнуваха официална делегация, начело с Вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералния консул Веселин Вълчев и много наши приятели и съграждани. Сред тях бяха нашите добри приятели – трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова), трикратният световен и два пъти европейски шампион по таекуондо Антон Касабов и още много приятели и съмишленици. В препълнената зала от сутринта се чувстваше празничното настроение и въодушевление от очакваните гости.

По традиция посрещнахме г-жа Йотова и цялата делегация с вкусна питка и сол, закичихме ги с мартеници за здраве и късмет.

В своето приветствие Вицепрезидент Йотова отбеляза, че: “Денят на Освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички, независимо в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други.”

В словото си тя каза още, че: “Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност”. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Вицепрезидентът подари на училището икона на Светите братя Кирил и Методий и платно с фотография от Асен Великов.

Празничното ни тържество започна с националните химни на България и САЩ, в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

Учениците от подготвителната група, 1-ви и 2-ри клас рецетираха с възторг стихотворението на Вазов “Аз съм българче”, други стихове за България и пяха песни. А по-големите ученици много възторжено и с патос представиха тематичния рецитал “Пътят на безсмъртието”, по безсмъртните стихове на Ботев от “Хайдути” и одата “Опълченците на Шипка” на Вазов. На сцената оживя Чавдар войвода, развял байряк и повел дружина. А до макет на паметника на Шипка смели опълченци браниха заветния връх. Звучаха песни възрожденски и песни за родината. А емоционалното изпълнение на песента “За теб, Българийо” вдигна на крака всички гости, които запяха с нас.


Празничната нотка присъстваше и при танците – имаше танц със знамена, но най-впечатляващ беше танцът “Шопска картина”, в който танцуваха деца и родители – танцьори от танцови групи “Хоротропци”, и “Лудоноги” с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички, и се завъртя това ми ти хоро, за да ни сближи още повече. Да ни напомни, че сме един народ, който помни героите и пази традициите си.

 

Живка Костова,

БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Лос Анджелис

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.