Home » Авторски страници, българи зад граница

Трифон Зарезан в Прага

2019.01.10 Няма коментари

На 15 януари 2019 г., от 19 ч. до полунощ местно време, “Заедно” организира в Културен дом Ládví, Бурешова 2, Прага 8, балканска танцова вечер “ТРИФОН ЗАРЕЗАН”. Събитието във Фейсбук – тук

Трифон се връща в Прага!

Елате да празнуваме заедно!

КОГА? – 15 февруари 2019 г., от 19 часа.
КЪДЕ? – Културен дом Ládví, Бурешова 2, Прага 8 – Kobylisy (метро C).
КОЙ? – Група Mijaktiç Orkestar, три танцови и два хорови състава.
КАКВО? – Балкански специалитети и вина.
ЗАЩО? – Тъй като ще бъде весело и добро настроение, виното ще тече и краката ще болят от танци в един голям кръг.

Скъпи приятели,

Приемете поканата за традиционната балканска танцова вечер “Трифон Зарезан”.
И тази година планираме страхотна програма със стотици изпълнители, така че не се колебайте и бъдете там. Вечерта ще бъде богата на балкански фолклор, отлична храна, изискани вина, томбола. За танци и слушане, големият Мияктич оркестър ще играе като основна група! Ако искате да ни подкрепите, моля да ни уведомите за събитието.

Резервациите за 8 души са на разположение на [email protected] до 10 февруари (ние винаги резервираме цялата маса). Билетите се купуват на място. Вход: 200 CZK (Който има костюм, безплатен вход.)

Балканите отново се връщат в Прага и отприщят весело настроение в мрачния и студен февруари. По време на вълнуващата вечер на Трифон Зарезан, ние се прехвърляме чрез музика, танци, вино, храна и сърдечна атмосфера към оживените южни райони. Няма да ги доведем в Прага от чуждестранни групи или агенции, но нашите съграждани, които имат корени на Балканите, съчетават любов, работа или просто съдба.

Както всяка година, към средата на февруари Прага празнува покровителя на всички български винопроизводители – Трифон Зарезан – според народния календар. Не само за българите и за балканците, живеещи в Чешката република, но и за много млади хора от Прага, този специален празник се превърна в популярно събитие. Празниците трябва да се празнуват заедно, в противен случай те губят смисъл. Елате и празнувайте Трифон заедно! А който идва в костюм, има вход безплатно!

В народната традиция се казва:

Свети Трифон е покровител на винопроизводителите. Традиционно, на този ден, лозарите отиват в лозята, за да почетат своя защитник и да поискат добра реколта. Ядрото на ритуала е подрязване на лозето. От думата “нарязани” идва името Трифон Зарезан. Нарязват се няколко клона на лозата и се поръсват с вино. Избираме и вино, което носи морална отговорност за качеството на реколтата тази година. Както при всяка среща, всичко свършва около масата, където се пие и пие до късно през нощта.

Сполек Заедно

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.