Home » Авторски страници

Прокуратурата протестира решение на ВАС да одобри проекта за Национално радиокативно хранилище

2019.01.10 Няма коментари

Прокурорът при Върховна административна прокуратура Цв. Кирилова е изпратила на 30.11.2018 г. Касационен протест до Върховния административен съд, срещу решение на ВАС да потвърди решение на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява инвестиционно предложение за изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско и средно радиоактивни отпадъци на територията на Община Козлодуй.

Прокурор Кирилова посочва в този Касационен протест, че Докладът за ОВОС /ДОВОС за това инвестиционно предложение, в който се казва, че няма вероятност то да окаже значително отрицателно въздействие върху процесните зони и върху параметрите на жизнената среда, не отговаря на материално-правните изисквания на закона и не е мотивиран достатъчно. В протеста се казва още, че “предвид обстоятелството, че инвестиционното предложение може да окаже значително и трайно въздействие на територията на страната и най-вече на територията на Община Козлодуй, където е предвидено изграждането на площадката, ДОВОС трябва да съдържа подробно и прецизно изследване за възможните влияния на инвестиционното предложение върху засегнатото население и територии, което в случая не е сторено”. Посочено е и, че типът технология не е съобразен с чл. 19 ал. 1 от Наредбата за безопасност при управление на радиоактивни отпадъци. Както и, че “съдържанието на предназначените за погребване радиоактивни отпадъци са дългоживеещи нуклиди, което противоречи на Заданието на ОВОС за погребване само на радиоактивни отпадъци с по-кратък полуразпад”.

Всички посочени аргументи на Върховна административна прокуратура да изпрати Касационен протест до Върховния административен съд, с който се предлага върховните съдии да отменят решението за одобряване на инвестиционното предложение за изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци, може да се видят във факсимиле от протеста, публикувано по-долу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.