Home » Избрано

Кандидат за президент през 2020 г. лансира идеята за Безусловен базов доход за всеки американец

2019.01.05 Няма коментари
Spread the love

На сайта cnbc.com е публикуван интересен материал за ББД (Безусловен базов доход) и бъдещето му в САЩ. Публикуваме го със съкращения.

Предприемачът Андрю Ян (на снимката) има голяма цел за сравнително непознат в бизнеса човек – да достигне до Белия дом. И той се стреми да стигне дотам, като продаде на американците идеята, че всички граждани на възраст между 18 и 64 години трябва да получават от правителството на САЩ чек за 1000 долара всеки месец, при това без никакви условия.

43-годишният Ян, който е роден в щата Ню Йорк през 1975 г., ще участва като демократ, според уебсайта на кампанията си.

Плащането на универсален базов доход (UBI), което Янг ​​нарича “дивидент за свобода”, е една от основните му политики.

Универсалният базов доход е политиката, която гарантира на всеки възрастен американски 1000 долара на месец, без да се обвързва с нищо. Възможно е бъдещето на свободата и изобилието.

“Най-прекият и конкретен начин за правителството да подобри живота Ви е да Ви изпрати чек за 1000 долара всеки месец и да Ви позволи да го харчите по какъвто и да е начин”, пише Янг на уебсайта на кампанията си.

Правителството има “много ресурси, те просто не се раздават на достатъчно хора в момента”, казва той.

Янг, основател на бизнес стипендиантската програма Venture for America и автор на “Войната на нормалните хора: истината за изчезващите работни места в Америка и защо е базовият доход, е нашето бъдеще”, смята, че паричният материал ще подобри психичното благосъстояние на американците и ще насърчи предприемачеството.

“Работил съм със стотици предприемачи и повечето имат невероятна надежда за възможностите на UBI. Той ще бъде най-големият катализатор за изкуствата, предприемачеството и творчеството, които сме виждали някога”, каза Янг.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Цукербърг направи подобно изявление в своето изказване в Харвард през май. “Сега е време да дефинираме нов социален договор за нашето поколение. Трябва да изследваме идеи като универсален базов доход, за да дадем на всеки един възможност, за да изпробва нови неща,” каза милиардерът.

Защо $ 1000 на месец?

Янг се установи на ниво от 1000 долара на месец по няколко причини, казва той пред CNBC: Първо, 1000 долара на месец бяха препоръчани от бившия президент на Международния съюз на служителите Анди Стърн в книгата му “Raising the Floor: How a Universal Basic Income Can Renew Our Economy and Rebuild the American Dream.” А и 12,000 щатски долара годишно са близо до линията на бедност в САЩ, казва Янг, което е 12 752 долара на човек годишно според Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Освен това, за UBI от $ 1000 на месец е проучен и моделиран от Института Рузвелт, казва Янг. Според института това може да увеличи икономиката на САЩ с 12,56% след осем години, ако бъде платена чрез увеличаване на дълга.

И накрая, 1000 щатски долара са достатъчно ниски, за да успокоят общата критика на UBI: че ще обезкуражи хората да работят.

Автоматизацията налага спешна нужда от парични средства

Според Янг, UBI е необходима, тъй като автоматизацията замества работниците в производството и заплашва работни места в търговията на дребно, подготовката на храна, обслужването на клиентите, транспорта, застраховането, счетоводството, медицината и правото.

Доклад, публикуван през март от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), прогнозира, че 14% от работните места вече са “изключително автоматизирани”. Докладът определя, че вероятност да бъдат автоматизирани през следващите 15 до 20 години имат над 70% от работните места в страните от ОИСР.

Според плана на Ян, плащането на UBI ще се финансира от “нов данък върху компаниите, които се възползват най-много от автоматизацията”, казва той във видеоклип на уебсайта на своята кампания.

Този данък, обяснява той, би бил данък добавена стойност (ДДС) от 10% върху стоките и услугите, които компанията произвежда. (Европа вече разполага с ДДС, като процентът варира от 17% в Люксембург до 27% в Унгария към 1 януари 2018 г., според Европейската комисия.)

“Тъй като нашата икономика е толкова огромна, това ще генерира приходи между 700 и 800 милиарда долара”, каза Янг.

Според плана на Янг, настоящите бенефициенти на социални и социални програми в Съединените щати ще могат да запазят съществуващите ползи, ако предпочитат.

Единствения щат в момента с универсален базов доход е Аляска. Там има разновидност на UBI от 1982 г. насам и сред жителите се разпределя щатския фонд на Аляска. Целта му беше да се споделят петролните богатства с бъдещите поколения. Днес жителите на Аляска все още получават парични средства от фонда, наречен Permanent Fund Dividend.  Когато Цукерберг посети Аляска през лятото на 2017 г.,  шефът на Facebook наблюдаваше програмата за държавна помощ за пари в брой и спомена, че тя “осигурява някои добри уроци за останалата част от страната”.

Янг не е единственият, който говори за универсален основен доход.

През март UBI бе приета като част от официалната партийна платформа на Калифорнийската демократическа партия през 2018 година. А през октомври, 27-годишният кмет на Стоктън, Калифорния, Майкъл Тъбс, обяви проект за универсален базов доход за своя град, който изпадна в несъстоятелност през 2013 година.

Преди да се кандидатира за президент, Янг стартира Venture for America през юли 2011 г., с централен офис в Ню Йорк, който обучава предприемачи в двугодишна стипендиантска програма. Като признание за работата си с Venture for America, Янг бе обявен за шампион на промяната през 2012 г. и президентски посланик за глобалното предприемачество през 2015 г. от Белия дом. Преди това Ян беше главен изпълнителен директор на Manhattan GMAT, която лидерът в индустрията Kaplan купи през 2009 г.

Вижте също други материали по темата и мненията на Марк Цукърбърг и Елън Мъск:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.