Home » Авторски страници, българи зад граница

Първи екологичен протест в Босилеград

2018.12.26 Няма коментари


Днес, 26 декември, пред хотел „Дукат“ срещу общината в Босилеград, въпреки студения зимен ден, се проведе първият екологичен граждански протест под мотото „Загубим ли природата, губим всичко”. Организатори на протеста бяха гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС”.

Охранявани от органите на реда, около 60 местни граждани, предимно млади, с транпспаранти, пищялки и викове „мафия“, протестираха срещу безконтролното изливане на отпадъчни води и химически реагенти от мините „Караманица“ и „Благодат“ в притоците на река Драговищица, която се влива във водосбора на река Струма.

На протеста говориха председателите на гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС” Александър Димитров, Ботю Христов и преподавателят по български език Деян Миленов. Те изтъкнаха, че протестът няма политически характер и е насочен срещу безотговорното поведение на управляващите и екологичните служби в община Босилеград и срещу собствениците на мините и ВЕЦ-овете на територията на общината.

Целта на протеста бе да се информира обществеността и медиите за опасностите за природата, живота и здравето на гражданите на общината.

Организаторите още в началото подчертаха, че протестът няма политически характер и че единствената цел на организаторите на протеста е да изразят своята гражданска позиция за правото им да живеят в здрава и чиста природна среда, и да имат чиста питейна вода.

Никой от общината не излезе да посрещне протестиращите, но организаторите оставиха в общината бутилка с вода, наточена от притока на реката, която се излива от хвостохранилището на мината Караманица.

Организаторите и участниците се разотидоха с обещанието да продължат протестите, докато общинските власти и собствениците на мините и ВЕЦ-овете не предприемат необходимите мерки за пречистване на отпадъчните води и опазването на биодиверситета на реката.

.

КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.