Home » Авторски страници, българи зад граница

Брошура за Макгахан и българското освобождение представена в Нейпървил

2018.12.18 Няма коментари

На 15 декември в Ново българско училище в Нейпървил бе представена историческата брошура “Един забравен герой: приносът на Джанюариъс Макгахан към българското освобождение, 1876-1878”, с автор Камелия Попова. Брошурата е издадена по инициатива на г-н генералния консул Иван Анчев с подкрепата на Генерално консулство на Р. България в Чикаго, със средства на Министерство на външните работи.

Материалът е резултат на авторово проучване за отзвука от Априлското въстание в репортажите на Макгахан, започнало през 2016 г., по повод 140-годишнината от Априлското въстание, който беше представен в подробна лекция на български език на 8 май 2016 г. в College of Dupage. През април 2017 г. този материал беше показан отново в College of Dupage, под формата на презентация на английски език пред студенти и преподаватели, със специален гост един от праправнуците на Макгахан Фредерик Лунас. Освен споменатия професионален интерес, настоящата брошура е индиректен отговор на публикуваната през януари 2017 г. статия Nor Prayers for Mercy в американското списание “Военна история”, който впечатли със своето непознаване на българската история и сериозни неточности.

Брошурата беше отпечатана през ноември т. г. с цел популяризиране на делото на Макгахан и българската история пред американската широка публика. Тя е на английски език, има образователна цел, разпространява се безплатно и е създадена с напълно доброволен труд.

Предстои представяне на брошурата в българските неделни училища и евентуалното нейно отпечатване и на български език, при намиране на спомоществователи.

С благодарност към г-н Анчев за предоставената възможност и творческа свобода; към Вилиян и Николай Попови, оказали неоценима техническа помощ в подготовката на печатното издание…

…и към директорките на “Ново българско училище” – Мария Лабова и Мария Христова – за всеотдайната подкрепа през годините.

 

Камелия Попова

Снимки: Вили Попов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.