Home » Авторски страници, българи зад граница

Соня Йончева в София: Не е лесно да си видиш живота на един толкова голям екран

2018.11.27 Няма коментари

Соня Йончева в кино “Люмиер”. Снимка: Боянка Иванова

Оперната прима Соня Йончева пристигна в България за представянето на документален филм, посветен на нейния път към големите оперни сцени. Историята за звездната кариера на изключителното сопрано е озаглавена “Семпре Либера”. Автор на филма е журналистът Георги Тошев. Премиерата бе снощи в София, в кино “Люмиер”.

Снимка: БНТ

“Един артист винаги се бори за свобода. И аз се чувствам свободна. Заради това с Жоро решихме, че това ще е подходящо заглавие за един артист като мен, който няма, как да кажа… няма определени цветове и няма определени лимити или граници. Бях в Лос Анджелис, това беше преди две седмици, видях филма на цяло. Как да ви кажа… 60 минути плачех и се смеех, защото това е наистина моята история.”сподели вчера Соня Йончева за БНТ.

Снимка: Скрийншот от видео на Боянка Иванова

А ето какво написа вчера за Соня Йончева и за това представяне Боянка Иванова от Чикаго (родена и израсла в Пловдив, като Соня), която беше на събитието в София:

“Тази вечер имах изключителното удоволствие да присъствам на премиерата на биографичния филм на Георги Тошев за огромния талант и възхитителната световна кариера на Соня Йончева. Соня е истински пример как с много упоритост и целеустременост може човек да се достигне апогея на заложбите си, независимо от препятствията по пътя. От такива личности, знаещи откъде идват и къде трябва да стигнат, разчитайки единствено на собствените си сили, има нужда България днес. Тя е истинска гордост за всеки от нас.”

Снимка: Скрийшот от видео на Боянка Иванова

Соня Йончева бе наградена след прожекцията на филма със специална награда от Министерството на културата, за принос в развитието и популяризирането на българската култура по света.

Соня сподели след това, че за един артист винаги е много важно да усети подкрепата на своята родина, както и че “Не е лесно да си видиш живота на един толкова голям екран…”. Тя благодари за наградата, благодари и на семейството си, на всички уважили премиерата на “Семпре Либера”, на Георги Тошев и на екипа, създал филма.

Снимка: Скрийншот от видео на Боянка Иванова

Соня Йончева е родена през 1981 г. в Пловдив. На шест години започва да пее в хор “Детска китка”. Учила е пиано и оперно пеене в родния си град. Завършила е „Класическо пеене“ в Консерваторията в Женева. Носител е на специалната награда на гр. Женева.

Соня е носител на награди и от най-известния оперен конкурс в света „Опералия“ в Милано (2010) и в Екс ан Прованс (2007), както и в България – в конкурс за немска и австрийска музика (2001), конкурс за българска класическа музика (2000) и „Млади таланти“ (2000). През 2016 г. е отличена в родината си с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Името на Соня Йончева нашумя в последните години, първо в чужбина. The New York Times писа преди време за настойчивата молба на Metropolitan Соня да разучи бързо ролята на Мими в “La Bohème” на Пучини и да долети от Швейцария, само пет седмици след раждането на първото й дете. След спектакъла критиците не спестиха похвалите.

Соня Йончева в ролята на Мими в “Бохеми”. Снимка: в. “Капитал”

Соня участва в представления и концерти в „Ла Скала“ в Милано, „Театро Реал“ в Мадрид, “Метрополитен Опера” в Ню Йорк, Виенската опера, Националната опера в Прага, Фестивала на Монпелие, Опера Лил, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк и др. През 2017 г. тя участва и в юбилейния концерт в чест на Пласиго Доминго, с ролята на Виолета от “Травиата”.

Видеозапис с награждаването на Соня Йончева в София и нейните думи след това може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.