Home » Авторски страници, българи зад граница

За Черния петък, копирането и Деня на благодарността

2018.11.27 Няма коментари

Илюстрация: Familias21online.com

Пак копираме погрешно…

И сляпо. Да, ето какво какво си мисля, като чета новините около намаленията за Черния Петък в България и по света. Тази година, след толкова години в Америка, за пръв път осъзнах колко величествен и важен празник е за американците Денят на Благодарността.

Може да Ви звучи пресилено, но той е нещо като българския 24 май – обичан и уважаван от всички. Понеже 24 май има вградени в себе си национална гордост, величие и достойнство, че не само сме дали нещо на света, но и сами сме строили бъдещето и себе си, облягайки се на красиви и ценни неща, като образование и наука. 24 май, както никой друг празник, изразява величието на един народ, ценящ себеуважението, собствените усилия и благодарността към предшествениците, построили стълби към бъдещето от буквите.

По аналогичен начин Денят на благодарността въплъщава в себе си умението и най-вече Благодарността на американците към всеки и всичко (към Бог и Църквата, Природата, роднините, индианците, приятелите, колегите, познатите и непознатите…), които са им помогнали да оцелеят и се адаптират в тази страна. Американецът вярва най-вече в собствените си сили и, като такъв, прекрасно оценява всяка подадена ръка за помощ, всеки окуражаващ жест, всяка похарчена от друг минута в негова полза. Той и затова благодари.

На фона на безкрайните протести и мрънкане за всичко и против всички, наблюдавани в Европа, Денят на благодарността изглежда още по-различно. Тук никой не чака държавата да му свали цените, защото е благодарен, че Държавата, изградена и от него, му е дала възможност да се развива. Ако иска, може и бензиностанция да си купи – и да продава на каквито цени иска. От него зависи. И той е благодарен за това.

Възникнал преди столетия, след пилигримите, след Вашингтон и Джеферсън, този празник лека-полека се утвърждава като събитие, което в края на сезона за събиране на реколтата, малко преди края на годината, когато Човекът си дава сметка и благодари за това, че е нахранен, че има покрив над главата си, че е оцелял в трудната битка с времето и пространството. Събирането на този ден за семействата често е по-важно дори от всякакви други събития като рождени дни и семейни тържества. Защото на него американците си казват: “Ето, заедно сме, като семейство, и благодарим, че сме заедно”.

И като израз на него – американците връщат към обществото жеста – под формата на подаръци за бедните или нуждаещите се, или под формата на намаления на стоката, която продават. Така се и появяват разпродажбите и евтините неща. Вярно е, че с времето компаниите откриват прекрасен начин да се отърват от складовите си наличности със стари модели или ненужни артикули, преди Коледните празници.

Но като цяло Духът на празника, на Благодарността остава и се усеща навсякъде.

Между промоциите в българските магазини и сайтове, да усетихте нещо от този дух? Някой журналист да си направи усилието да обясни смисъла на празника, освен спяпо повтаряне на ключовите думи Black Friday и намаление…?

Аз не видях нищо, освен поредното объркано копиране… Не знам за Вас.

 

Андрей Ненов,

Колорадо, САЩ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.