Home » Авторски страници, политика

Руско-китайската дружба се разсъхва

2018.11.10 Няма коментари
Spread the love

Банките на Поднебесната империя
отказват обслужването на руски компании и граждани

Коментар на Григор Лилов

От дни насам настъпи гробна тишина, след съобщението на всички руски медии, че “Китай заби нож в гърба на Русия”, “гонят руснаците заради риска от санкции”, “не желаят да обслужват руски компании и граждани”, “отказват финансови операции с Русия” и т.н.

“Комерсанть” съобщи, че според Протокола от заседанието на Подкомисията по сътрудничество във финансовата сфера двете държави са обсъдили “бариерите, препятстващи своевременното извършване на междубанкови плащания и откриването на кореспондентски сметки”. Това заседание е било на 27-28 септември в Шънчжън.

“Изтеклата” информация от него, поместена във всички руски медии, вероятно е била израз на недоволството на Москва, че въпреки изминалия месец проблемите не са се решили, и своебразен сондаж за евентуална публична реакция от Китай. А последвалото мълчание след сензацията говори, че проблемът въобще не е решен.

Факт е, че той не е от тези дни, а прогресира във времето. През юни 2015 г. Юрий Соловьов, първи заместник-председател на ВТБ, втората по големина руска банка и най-мощна на международните пазар, се оплака, че “голяма част от китайските банки отказват операции с руските банки”. През декември 2015 г. за трудностите с набирането на средства “не само на западните, но и на източните пазари” разказа Герман Граф, шеф на най-голямата руска “Сбербанк”.

После настъпи тишина за три години и сега изплува острият протест на руската страна пред китайските власти, във връзка със задълбочаващите се трудности в междубанковите операции и обслужването на руски компании и лица – включително и такива, които въобще не са заплашени от санкции.

Според информацията, трудностите и пречките през руски клиенти рязко са нараснали от началото на тази година. Китай обаче не предприема нищо по въпроса, защото за него, за разлика от Русия, проблемът не е стратегически.

Над 90% от финансовите операции на китайските банки са със САЩ и Европа, докато с Русия едва-едва правят няколко процента. При това не само формално частните китайски банки задържат или отказват операции, но и най-големите държавни, включително и Bank of China.

Поделения на руски компании и руснаци, базирани в Китай, разказват пред “Комерсанть” каква огромна бюрократична бумажщина, като претекст за бавене или отказ, се изисква от началото на годината, включително и до “посещения на китайски банкови чиновници за изясняване на произхода на парите, дори и в домовете ни”.

На този фон кухо звучат всякакви обещания как двете страни ще преминат на разчети в свои валути, елиминирайки долара (и еврото). Политическите документи се оказват кухи декларации, защото реалната политика се води от съвсем други правила, логика и интереси.

Б.а.: Демографската инвазия на Китай в руския Далечен Изток сериозно притеснява Кремъл. Както вече съм отбелязвал, почти две-трети от руската армия е базирана в онези райони. Руската държава раздава на всеки желаещ руснак и напълно безплатно по десетки декари земя в Сибир и Далечния Изток, но желаещите не могат да запълнят дори един влак.

Въобще, Китай и Русия исторически са геополитически конкуренти и дори социалистическата им история, стигнала и до военни сблъсъци за остров Даманский, го доказва.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.