Home » Авторски страници

Как да се казва Летище София и кой напълни Терминал 2

2018.11.10 3 коментара
Spread the love

Полемика в социалната мрежа Фейсбук, във връзка с предложението на основатели на СДС, Летище София да се нарече на името на първия демократично избран президент Желю Желев

Иво Христов, началник на президетската канцелария:

Защо не?! По времето на СДС започна масовата емиграция, старата сграда едва побираше куфарите на заминаващите, тъй че летището си струва да се свърже с това круширало трибуквие. Но пък по времето на БСП емиграцията заприлича на панически екзод и “Позитано” 20 също е добро име за летище. По времето на НДСВ мракът продължи, но бе построен, а през 2006 г. пък бе въведен в експлоатация Терминал 2. С него и досадният виц за двата изхода от българската безизходица – Терминал 1 и Терминал 2 – тъй че “Тройна коалиция” също е подходящо име за летище. Но според мен справедливостта изисква аерогарата да носи името на премиера Борисов. Все пак той лично уважи откриването на мегалетището в Истанбул, което обрича софийското на нерадостно бъдеще. Пък ако успее и да го концесионира на някоя Гинка…

 

Петко Симеонов, един от основателите на СДС:

Драги Иво, изненадан съм от твоя постинг.

Ние, група граждани, се обръщаме към президента на републиката чрез петиция. Ти, началникът на неговата канцелария, намираш за естествено да се изгавриш с нашето обръщение. Още повече, че преди половин година ти беше запознат със съдържанието на нашето искане и то ти беше връчено по надлежния ред. Постъпваш против длъжността си. Защо?

Освен това твърдиш неистини. От некомпетентност или умишлено, не мога да преценя.

Началото на масовото емигриране от страната даде Тодор Живков в края на май 1989 г. От страната побегнаха стотици хиляди нейни граждани. За няколко месеца избягаха 300 хиляди. Това придоби размера на хуманитарна катастрофа.

Бягството продължи с опашки пред западни посолства с молба за визи за напускане на страната веднага след 10 ноември 1989 г. Нова масова вълна за напускане възникна и след изборите за ВНС.

Емигрирането на редовите граждани, не на служители на тайните служби, и на лица, престъпили закона, няма нищо общо със СДС.

Нима СДС е виновно за масовата емиграция на Запад от Румъния, Полша, Унгария, Украйна, Русия…? Защо твърдиш неверни неща?

Още. Благодарение на подписите на народните представители във ВНС на нареченото от теб „круширало трибуквие“ беше приета конституцията на Република България. По длъжност се очаква ти да служиш на тази конституция.

Подиграваш ли се с моя подпис, с подписите на останалите депутати от „круширалото трибуквие“?

Това „трибуквие“, благодарение и на общоевропейския процес, доведе до рухването на тоталитарната система. Изпълни ли задачата си СДС?

Прочети учредителната декларация на СДС, за да видиш, че постигнахме всичко. Естествено беше тази широка коалиция, обединила демократите от целия политически спектър, след като постигна своята цел, да отстъпи на втори и трети план.

Искрено съжалявам, че ме принуждаваш да пиша тази реплика.

 

—————————————————————————————————

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Припомняме, че преди две години имаше предложение Летище София да се нарече на името на Асен Йорданов, Jordanoff Airport Sofia, по случай стогодишнината от създаването от Йорданов на първия български самолет.

Инициативният комитет за наричането на Летище София на името на Асен Йорданов представляваше българската авиационна общност, в него участваха Асоциацията на българските авиокомпании, Асоциацията на летците ветерани от гражданската авиация и др.

Асен Йорданов е роден в София, син е на д-р Христо Йорданов и Дочка Гергева.

Той участва в създаването на първия пътнически самолет “Дъглас 3”. Един сбор от закони в САЩ с името на неговия Jordapfone, разчупва монопола на комуникациите и отваря пътя към нови технологии като интернет. Това променя законодателствата за комуникациите на много страни. Йорданоф става известен в Русия като Джорданоф, във Франция като Жорданоф, в Испания като Хорданоф.

Името му е свързано и като патентован изобретател на вещи, с които боравим и днес. Въздушните възглавници, които сега виждаме във всяка кола, са патентовани като негово изобретение за самолетите преди половин век. Асен Йорданов има и патента за първите магнетофони около 15 години преди да станат всекидневие. Клапите на самолетите за излитане и кацане са използвани от него в неговия самолет още от 1915 г. Неговата книга “Вашите криле” , която има огромен успех и е преведена на седем езика, става основа на обучението на въздушните сили на съюзниците по време на Втората световна война.

За това предложение, обаче, за наричането на Летище София на името на един велик българин, оставил незаличима диря в световното самолотестроене, мнозина може би така и не чуха. Затова го припомняме сега.

.

3 коментара »

 • Атанасов said:

  Асен Йорданов участва не само в създаването на един от първите пътнически самолети ДС3, произвеждан по късно по лиценз в Русия и известен като ИЛ2. Той участва с свой оригимален проект за първото пътническо летище Ла Гуардия с предимства за скъсяване кацането и излитането на самолетите. Неговия портрет там е между строителите на авиацията. Неговата книга “Вашите криле” по която се създават пилотите на самолети в голяма част от света, все още се препечатва и се продава от Амазон, даже след 80 години. Jordaniff е между едно от най известните имена сред въдухоплавателната обшност на света. И той винаги го е свързвал с България. За съжаление незнанието покрива неговото име даже и в родната му България.

 • Атанасов said:

  Непознаването на името на Асен Йорданов се дължи донякъде, че в Русия е познато като Джорданоф, в Франция като Жорданоф, в Испания като Хорданоф. Много са го смятали от италиански произход, докато той е роден в София като син на д-р Христо Йорданов от Згориград до Враца и Дочка Гергева от Разград. Професор Вера Мутафчиева му е първа братовчедка.
  За него може да се види в http://www.pantonov.com/thouths/assen_jordanoff.php

 • Петър Атанасов said:

  Иво Христов и донякъде Петко Симеонов са близко и далеч за името на летище Враждебна, когато от военно то става гражданско. Имам снимка на Желю Желев, който е на събрание преди 1980 г. за Асен Йорданов, известен като Джорданов в Русия и САЩ. Сега всички български въздушни линии предлагат летището да се нарича Jordanoff Airport, защото името на Йорданов, е световно известно на руски и американски летци като Джорданоф, на френските като Жорданоф и на испанскте като Хорданоф. Много го смятат погрешно като италианско име. Може би Желю Желев като президент би нарекъл летище Враждебна Jordanoff Airport ако имаше тогава искането на всички български авиолинии, както го има сега. А ако президента Радев не го знае, то поне тези, които са го учили да лети са го научили добре от Асен Джорданов. И Асен Йорданов е известен не само между хората от авиацията. Неговото име е свързано и с магнетофоните и с интернета, че даже и с коланите в колите, които сега всеки ползва.

  По вече за Асен Йорданов може да се намери при pantonov.com/thoughts/assen_jordanoff.php

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.