Home » Авторски страници, българи зад граница

Училище родно, здравей! Начало на учебната година в трите филиала на БУ “Джон Атанасов”

2018.09.21 Няма коментари
Spread the love

Започна учебната 2018-2019 година
в трите филиала на българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго –
Des Plaines, River Grove, Palatine

 

УЧИЛИЩЕ РОДНО, ЗДРАВЕЙ

.

Грей подранилата есен,
свири в тревата щурче,
сладка е твоята песен,
весело школско звънче!

.

И пак е септември. И докато чаровницата Есен пристъпва бавно, леко и оставя след себе си красота, приличаща на нежна мелодия, преплетена с пъстроцветни багри, и докато есенното слънце уморено присвива очи и се крие в облаците, и всичко се унася в сладостна тъга и меланхолия, то класните стаи оживяват от радостна детска глъч на завърналото се детско ято.

И ако за някои годината започва в началото на януари, за други – в началото на пролетта, то за всички учители и ученици годините са учебни и започват с първия учебен ден.


За Българско училище „Джон Атанасов” това е 17-ят първи учебен ден. Години наред училището ни отстоява достойно възрожденската си мисия в съхранението и разпространението на българската писменост, култура и национално самосъзнание.

Днешните джонатанасовци следват примера на патрона си и имат самочувствие на носители на един от най-старите езици в света със своя писмена култура, на един от 24-те официални езика в Европейския съюз и първи официален език в ЕС, който използва кирилица.

БУ ”Джон Атанасов” е пионер с идеята за лицензиране на българските училища зад граница към Министерството на образованието и науката. То е инициатор за въвеждане на българския език в щатската програма Seal of Biliteracy – SB и проведе вече три изпита в щата Илинойс за владеене на български език по европейската езикова рамка.

Един афоризъм гласи: „Животът не е поредица от случки и събития, а поредица от избори”.

Уважаеми родители, скъпи ученици, благодарим Ви, че избрахте нас, благодарим Ви за доверието, за помощта през годините.
Уверяваме Ви, че плодовете, които могат да се съберат от „духовната градина” на училище „Джон Атанасов”, могат да нахранят много деца по света и да ги върнат у дома.

Уроците ни по родолюбие, по патриотизъм, са нашият завет към младото поколение българи. Защото „човекът има корен – онова нещо, което е памет на род и народ, и в него е силата ни и волята ни за живот“. Родният език е неразделна част от този корен, затова и Вие, скъпи деца, идвате на българско училище, за да извървите пътя на знанието на български език. Затова той е жив! И ще бъде жив, докато го говорим, докато го учим, докато го предаваме от поколение на поколение.

Да ни е честита новата учебна година и нека все така заедно и сърцато отстояваме българския дух и книжовност тук, на американска земя!

На добър час, малки и големи ученици!

Да е успешна и ползотворна новата 2018/2019 учебна година за всички български учители и ученици!

Бъдете живи и здрави, все така лъчезарни! Носете мъдростта и любовта към науката в сърцето си и помнете, че всичко започва от ЗНАНИЕТО!

.

Виолета Петрова,

БУ „Джон Атанасов“ – Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.